chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні з'явиться пам'ятник російському імператорові Олександру ІІ

30 травня 2012 о 14:22

У місті Ровеньки Луганської області хочуть встановити пам'ятник російському імператорові Олександру II.

Як повідомила начальник відділу культури і туризму Ровеньківської міської ради Ніна Толстих, 25 травня на сесії міськради депутати ухвалили рішення прийняти в дар бюст Олександра II від скульптора з міста-побратима Ровеньки (Бєлгородська область Російської Федерації) Миколи Шептухіна.

«Скульптор запропонував зробити і подарувати нашому місту бюст Олександра II, який ще в минулому столітті стояв у нашому місті, але був зруйнований під час громадянської війни. Цей бюст встановили в 1911 році на гроші слобідських селян в честь подяки імператору за скасування кріпосного права і на честь 50-річчя цієї дати. Російський скульптор Шептухін запропонував зробити копію цього бюста і подарувати українському місту Ровеньки», — сказала Толстих.

Вона також зазначила, що на сесії було прийнято рішення про прийняття в дар бюста Олександра II, проте не розглядалося місце його встановлення.

«Інтелігенція міста пропонує встановити бюст біля музею на тому місці, де він стояв в 1911 році, але рішення ще не прийнято. Я думаю, найближчим часом воно розглядатися не буде, бо сам бюст ми ще не отримали», — сказала Толстих.

При цьому вона наголосила, що в перспективі встановлення такого пам'ятника в Ровеньках немає ніякої політики і спонтанності.

«Це не рішення ні з того, ні з сього. Це просто відновлення того, що робили наші предки — слобідські селяни. Вони були небагатими людьми, і якщо їх бажання було, що пам'ятник Олександру II повинен бути в місті, значить, це не просто так», — сказала Толстих.

За її словами, два міста України та Росії з однаковими назвами Ровеньки об'єднує історія і зараз у них тісні відносини.

«Наше місто можна вважати нащадком російського міста Ровеньки, тому що за часів Катерини II, коли були утиски козаків, бєлгородські козаки залишили своє місто Ровеньки і переселилися на територію Луганської області. Обжившись тут, вони назвали своє поселення теж Ровеньки. Потім, коли гоніння припинилися, деякі козаки поїхали назад, але все одно у нашому місті залишилися їх нащадки», — сказала Толстих.

Як повідомлялося, в Луганську мають намір встановити пам'ятник Катерині ІІ.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути