chrome firefox opera safari iexplorer

В українців масово діагностують панічні розлади

18 травня 2012 о 11:44

Панічний розлад – одна з найбільш загадкових хвороб нервової системи. І одна з найбільш поширених серед українців, згідно з даними вітчизняних психіатрів та невропатологів.

«Ще не так давно випадки панічного розладу в структурі прийому невролога були одиничними, а на сьогоднішній день їх 7-8 на 10 пацієнтів», — повідомив заввідділенням медичної мережі «Добробут» Дмитро Маньковський, пише «Фокус».

За його словами, ця статистика стосується лише тих, хто дійшов до лікаря-психіатра, але при цьому багато людей, які мають цей пчихічний розлад, звертаються до кардіологів, гастроентерологів, терапевтів, підозрюючи хвороби в різних органах тіла.

Адже головними симптомами хвороби є посилене серцебиття, тахікардія, відчуття нестачі повітря, болі в лівій половині грудної клітини, нудота і болі в шлунку, відчуття запаморочення, відчуття нереальності того, що відбувається, відчуття оніміння на кінчиках пальців, безсоння.

По суті, кажуть експерти, панічна атака – тяжкий приступ тривоги, який супроводжується тілесними симптомами. В радянські часи лікарі встановлювали діагноз «вегето-судинна дистонія» , хворобу вважали невиліковною, бо причини шукали в соматичних (тілесних), а не психічних факторах.

Лікарі заявляють, що в Україні жертвами панічних атак часто стають політики, представники великого бізнесу, топ-менеджери, а також викладачі та представники шоу-бізнесу.

«Панічному розладу сприяють хронічні стреси, які виникають у людей, котрі приймають масштабні рішення, в роботі вчителя, у творчих людей. На додачу страх усе втратити більше властивий людям, які мають більше», — заявив Маньковський.

На сьогоднішній день панічні атаки бувають у 10% населення, при чому у 1-3% людей вони дуже сильні.

Найбільш часто панічні атаки зустрічаються у людей від 25 до 64 років з перевагою у групі 25-44 роки. Атаки, які виникають у хворих людей, зазвичай мають менше симптомів, але емоційні компоненти виражені яскравіше.

Незважаючи на підйом популярності нетрадиційних для пострадянської України психологічних шкіл, експерти радять лікуватись від панічних атак у традиційних психотерапевтів та психіатрів.

Джерело: ТСН
Розділи: Здоровий спосіб життя

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути