chrome firefox opera safari iexplorer

Викладачів КПІ виганяють у примусову відпустку?

21 травня 2012 о 18:06

Викладачів та інших співробітників Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» відправляють у примусову відпустку за власний рахунок.

Про це «Українській правді. Київ» повідомили двоє викладачів університету.

«Тільки-но нам оголосили про „рішення“ адміністрації відправити увесь особовий склад у „відпустку за свій рахунок“ терміном від двох тижнів з метою „економії бюджетних коштів“», — розповів співробітник ВНЗ.

Він додав, що кожного працівника змушують «написати власноруч відповідну заяву на ім'я першого проректора».

«Про рішення нам повідомив особисто завідувач кафедри (а перед тим йому та іншим завідувачам – декан факультету на засіданні ради факультету), під пильним оком якого ми мусили написати ці заяви про відпустки „за свій рахунок“ на ім'я першого проректора КПІ академіка Якименка», — додав викладач.

Він додав, що люди написали заяви з проханням «надати відпустку з 15 по 27 червня без збереження заробітної плати».

«Аргументація була такою: станом на початок наступного навчального року, тобто 1 вересня 2012 року дефіцит бюджету університету очікується розміром у 27%. Якщо ж усі співробітники підуть у відпустку (тобто і викладачі, і допоміжний персонал), до дефіцит становитиме „лише“ 15%», — пояснив співробітник університету.

Цю ж інформацію підтвердив і інший викладач КПІ.

«Ходять чутки, що таке є і в інших вузах», — підсумував співрозмовник.

У приймальні ректора Михайла Згуровського сказали, що нікого не змушували писати заяви.

«Ну, ніхто їх силою не змушував писати ці заяви. Це було за власним бажанням», — сказала жінка і порадила звернутися до голови профспілки.

Голова профспілкового комітету Віталій Молчанов також заперечив, що працівників змушували писати заяви, однак сказав, що пропозиція така була.

«Ніякого рішення нема. Тільки що закінчилося засідання профспілкового активу. Перед нами виступав Згуровський і доповідав про реальну ситуацію, яка склалася в університеті. Не у нас одних така ситуація – так по всіх областях, по всій Україні. Тих грошей, які були закладені в бюджеті на освітню галузь, їх не вистачає», — сказав Молчанов.

Він додав, що в університету склалася важка ситуація з фінансуванням, зокрема, з комунальними платежами.

«Уся біда в тому, що всі компанії продали у приватні руки. „Київенрго“ належить Ахметову, „Київводоканал“ теж продали. Раніше ми зверталися до міської влади – ми знали кули йти. А тепер вони кажуть, що ні за що не відповідають. Кажуть „як хочете –  так і викарабкуйтесь“. А ми не знаємо куди йти – до Ахметова? Дійде до того, що всі бюджетними вийдуть на вулицю», — сказав Молчанов.

Він додав, що у зв’язку з відсутністю коштів на засіданні пролунала заява про те, що, можливо, варто взяти відпустку за власний рахунок.

«Це була пропозиція деяких представників адміністрації. Було прохання подумати. Згуровський на це відповів, що ми дуже довго боролися, щоб зараз відступати. Тому зараз прийняли рішення про створення комісії, яка шукатиме шляхи виходу з ситуації, що склалася», — сказав голова профспілки.

«Якщо ви взялися за це питання – то давайте об'єктивно. Документально цього рішення (про примусову відпустку) немає. Не треба нагнітати ситуацію», — додав Молчанов.

Разом з тим у Національному авіаційному університеті повідомили, що рішенням Міносвіти фінансування цього університету зменшено на 20%.

«Наразі там, крім стандартного заходу – звільнення викладачів-сумісників (яке автоматично збільшить і так чимале навчальне навантаження на штатних викладачів),  вирішили „тимчасово“ зменшити зарплату викладачам (нібито колись потім збираються ці кошти віддавати)», — розповів співрозмовник видання.

Розділи: Новини освіти

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути