chrome firefox opera safari iexplorer

Росіяни обкрадають український Крим і ставлять під загрозу життя туристів

18 червня 2012 о 08:54

Для олімпійського містечка в російському Сочі руйнують український Крим, йдеться у сюжеті ТСН-Тижня. «Україна ратифікувала міжнародну конвенцію про охорону Чорного моря.

В цих територіях дана діяльність категорично заборонена, абсолютно», — наголошує громадський екологічний інспектор Микола Подоляко. На цьому рік тому наголошували і російські екологи, коли задля будівництва олімпійського міста в Сочі російська влада хотіла дати добро на видобуток піску в прибережній частині Анапи, що теж в акваторії Чорного моря. Добувати будматеріали під власним берегом російські екологи заборонили. Можливо, саме після того скандалу добувати пісок перейшли до українських берегів і вже півроку його вигрібають на наших курортах.

Хто дозволив?

Із січня місяця цього року двічі на день кораблі звозять пісок до причалу № 237 в Камишовій бухті під Севастополем. Видобутком піску у промислових масштабах займається компанія «Суеста». ТСН вдалося відзняти як його приймають, очищують і далі вже вивозять вантажівками на будівництво російського олімпійського містечка в Сочі.

Але зайти і перевірити законність такої діяльності природоохоронці не можуть. «Нас не допускали на судно в море, з початку в Донузлаві, потім в Гурзуфі, потім в Алушті, потім в Севастополі. Ми домоглися, щоб спільна комісія була з прокуратурою. Приїхали на територію причалу з природоохоронною прокуратурою — їх теж не пустили», — розповідає Подоляко. Разом з піском вимивають і мідії та рапани. 

І це при тому, що чорноморська устриця під захистом Червоної книги, а на вилов мідій та рапан закон встановлює обмеження — до 10 штук на людину. Та на заклики екологів не зважали 5 місяців. Адже компанія, яка займається видобутком піску, дозвіл на таку діяльність має.

На документах красується підпис заступника міністра екології Дмитра Мормуля — це він дозволив приватній компанії добувати в заповідних зонах пісок за ціною по 34 копійки за тонну, у той час як російським сусідам його продають від 150 грн. Можливо, саме тому влада майже півроку не зважала на масштаби і темпи рукотворної катастрофи.

Могила для кримського раю

Промисловий видобуток піску вбиває екосистему всього Криму. Приміром, Аспійська бухта одна з найкращих для розмноження дельфінів. Однак тепер про це треба говорити у минулому часі. Бо мертве дно робить її непридатною для життя. Тут найближчі кількасот років не виросте морський планктон, сюди не зайде на нерест риба.

У підводних кар'єрах вже накопичується сірководень, від чого гине риба. Окрім того, піщаний бізнес загрожує життю, адже у глибоченні підводні кар'єри зсуваються цілі пляжі — разом з людьми на них. Екологи прогнозують, що якщо пісок видобуватиметься з такою ж інтенсивністю, уже до середини літа частина берега може зійти в море. Такі зсуви вже були.

На цьому ж місці 2010 року привалило відпочивальників. Тоді троє людей загинули, а налякані місцеві жителі вийшли з протестами. На ньому ж місцеві їм чиновники заприсяглися, що видобуток піску зупинять. Та насправді браконьєри не зупинилися, а просто від'їхали трохи далі і ретельніше ховаються.

«Ось у цьому році вже скільки ми тут були, щодня приходить корабель і намиває пісок. Переважно він уночі припливає», — розповідає відпочивальник Павло. Тим часом екологічний інспекторам вдалося з'ясувати, що у планах цієї компанії вирити ще 10 млн тонн піску. Цього вистачить на побудову невеликого міста. І глибоку могилу для райського куточка України.

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути