chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відтворили 1941 р. і оголосили Акт відновлення Української держави

30 червня 2012 о 21:32

На площі Ринок у Львові сьогодні з нагоди 71-ї річниці проголошення Акта відновлення Української держави відбулась реконструкція подій 1941 року.

Як передає кореспондент ІА ZIK, у півгодинній виставі з пострілами, військовою технікою та акторами, переодягненими у форму німецьких і радянських солдат, перед входом до львівської Ратуші показали події після початку Другої світової війни, коли до міста ввійшли радянські «визволителі».

Потім, за сценарієм, який відтворював історичні події, радянські війська відступали, розстрілюючи тисячі українців. А коли до Львова вступили німецькі війська, Українські національні збори проголосили Акт відновлення Української держави.

Сьогодні, як і 30 червня 1941 року, цей документ на одному з балконів площі Ринок зачитав історичний персонаж – Ярослав Стецько, який тоді очолив український уряд. Однак надії на німецьку владу виявились марними – українські лідери були одразу ж арештовані.

Депутат Львівської міської ради Тарас Семущак, який уже не вперше грав роль Ярослава Стецька і який сам зовні на нього дуже схожий, розповів, що входити в образ йому було приємно, і зазначив, що його одяг, як і костюми людей з масовки, підбиралися відповідно до тієї епохи.

Також, пояснюючи сценарій нинішньої постановки, він сказав, що коли німецькі війська входили в місто, у львів’ян були надії на якесь покращення. «Але, на жаль, німці, які навіть в Акті згадувалися як союзники, не сприйняли цей жест націоналістів. Вони вважали, що будь-які прояви самостійництва на теренах, які вони окуповують, є шкідливими. І буквально за декілька днів Ярослав Стецько і Степан Бандера були арештовані», – розповів Семущак.

Нагадаємо, Акт відновлення Української держави, який був оголошений 30 червня 1941 року, передбачав відродження Української держави в межах, що сформувалися після Акта злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки 22 січня 1919 року.

*На фото — львів'яни в очікуванні проголошення Акту відновлення української державності, 30 червня 1941 рік.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути