chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові збирають круглий стіл щодо спадщини Возницького

01 червня 2012 о 11:34

Голова Львівської обласної державної адміністрації Михайло Костюк цілком поділяє позицію мистецького активу Львівщини щодо належного збереження культурної спадщини Бориса Возницького – зокрема, врятованих полотен Альтамоне – та переконаний, що полотна повинні належати «Львівській картинній галереї» (Михайло Костюк не знає, що цей культурний заклад вже давно перейменовано у Львівську галерею мистецтв? – ZIK).

Про це керівник області заявив сьогодні, 1 червня, під час зустрічі з мистецьким активом Львівщини, – інформує прес-служба Львівської ОДА.

«Я солідарний з вами і поділяю вашу позицію. Вчора у мене була телефонна розмова з міністром культури України, і він запевнив, що жодних кроків щодо переміщення полотен не здійснюється», – наголосив голова ЛОДА.

Михайло Костюк закликав митців і музейників не піддаватись на політичні спекуляції і не дозволити використати своє чесне ім’я для цілей політиків. «Ви маєте гарну крайову і національну позицію. І я буду з вами», – наголосив Михайло Костюк.

Голова Львівської ОДА також повідомив, що сьогодні збирає круглий стіл щодо даної ситуації, на який особисто запросив міністра культури України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що масштабні полотнища з Львівської галереї мистецтв, відреставровані Борисом Возницьким, хочуть «перемістити» у римо-католицький костел до Жовкви. На Львівщину з цього приводу у п’ятницю прибуде сам міністр культури Михайло Кулиняк і голова Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей Міністерства культури Андрій Вінграновський.

Тим часом — митці влаштували пікет під ЛОДА

Під Львівською обласною державною адміністрацією – пікет. Музейники, митці, інтелігенція прийшли до чиновників, аби засвідчити свою готовність до останнього відстоювати культурні артефакти, які зібрав і зберіг Борис Возницький.

Серед учасників пікету – викладачі і студенти Львівської національної академії мистецтв, коледжу ім. Труша, філій Львівської галереї мистецтв, інших культурних установ. Тут художник Любомир Медвідь, поет і громадський діяч Ігор Калинець, захисник архітектурної спадщини Андрій Салюк, актор театру Заньковецької Богдан Козак та інші.

Вони підготували листа-звернення до представників облради та облдержадміністрації. У листі – сім пунктів, де аргументовано пояснено з уст спеціалістів, чому картини на батальну тематику передавати у жовківський костел не можна.

Ігор Калинець, зокрема, зазначив, що хай процедура передачі у депозит на тимчасове експонування передбачена законодавством, але обов’язкова умова такого обміну – це рівнозначні умови зберігання. А у костелі таких умов однозначно нема, як у музеї. Також він спростував аргумент щодо повернення пам’яток на їх колишнє місце. Каже, батальні полотнища зберігалися у замках, для них малювалися і надалі там їм і місце – в Олеську і Золочеві. Не місце монументальним полотнищам на батальну тематику у храмі, де мали б розміщуватися сакральні твори мистецтва.

До учасників пікету вийшов голова облради Олег Панькевич. Каже, особисто дзвонив до міністра культури Михайла Кулиняка і той підтвердив, що сьогодні матиме зустріч у Жовкві із польськими дипломатами. Голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк теж вийшов до музейників і сказав, що тема розмови українських і польських політиків йому не відома, але причин хвилюватися нема – загроза для фондів Возницького не є офіційно підтверджена.

Музейники занервували, адже інформація про передачу картин з фондів Возницького обростає чутками і версіями. За одною з них ці картини узагалі можуть вивезти до Польщі. Якихось деталей щодо зустрічі, її учасників та потенційних наслідків Костюк так і не озвучив. Лише сказав, що незаконно нічого з музею переміщуватися не буде і що він на стороні пікетників. Також заявив, що позицію музейників сьогодні зранку озвучив високопосадовцям державного рівня.

Панькевич також додав, що депутати поїдуть на 11:00 у Жовкву, хоча їх і не запрошували. І що запросять міністра культури Кулиняка до Львівської облради на 15:00 на засідання президії. Місце зустрічі, себто де саме у Жовкві буде присутній міністр культури, так і залишилося не озвученим попри неодноразові розпитування.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути