chrome firefox opera safari iexplorer

У новому Трудовому кодексі є 11 причин для звільнення працівника

14 червня 2012 о 15:46

У новому Трудовому кодексі багато моментів, які нівелюють права співробітників і дозволяють збільшувати робочий день і навантаження.

Про це в інтерв`ю «Газеті київській» сказала доктор меднаук і заввідділом Інституту медицини праці Антоніна Максимова.

Так, стаття 143 нового Кодексу дає право роботодавцю встановлювати 12-годинний робочий день. А загальна тривалість робочого тижня не повинна перевищувати 48 годин.

«Зараз у нас 8-годинний робочий день і 40-годинний робочий тиждень. Проблем у цьому нововведенні декілька: по-перше, ніяк не розписані компенсації за 4 години додаткового робочого часу — ні відпусток, ні відгулів, ні грошових компенсацій. Фактично робітник залежить від примх роботодавця. По-друге, це порушення процесу відновлення організму і прямий шлях до збільшення профзахворювань», — сказала експерт.

Крім того, за її словами, роботодавець отримує право самостійно приймати нормативні акти, обов`язкові для співробітників.

«На практиці це означає, що роботодавець може встановити в офісі дрес-код, нав`язати вам мову спілкування або ввести в офісі курси англійської та збирати за них плату», — зазначила А.Максимова.

Також експерт звернула увагу на те, що випробувальний термін в законі збільшується до 6 місяців, а письмове оформлення фактично існуючих трудових відносин може бути здійснено в будь-який час. Ще один недолік — роботодавцю дозволено звільняти працівника за два тижні на малих підприємствах.

«Раніше звільнення відбувалося за два місяці. Прогнозую, що відбудеться фіктивний розділ великих підприємств на малі — наприклад, на великому металургійному заводі кожну ділянку назвуть малим підприємством. Крім того, роботодавець може не пояснювати причин звільнення. І нарешті, третій момент: роботодавець отримує право звільняти матерів і батьків-одинаків — у новому кодексі є 11 причин для звільнення», — підкреслила А. Максимова.

Джерело: ZAXID.NET
Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути