chrome firefox opera safari iexplorer

Новий Трудовий кодекс може перетворити українців на рабів

14 червня 2012 о 10:26

У проекті нового Трудового кодексу, який можуть ухвалити вже після виборів, є багато моментів, які нівелюють права працівників і дозволяють збільшувати робочий день і навантаження, розповіла доктор меднаук і заввідділом Інституту медицини праці Антоніна Нагорна.

Так, стаття 143 нового Кодексу дає роботодавцю право встановлювати 12-годинний робочий день. А загальна тривалість робочого тижня не повинна перевищувати 48 годин (зараз 40), пише «Газета киевская».

За словами експерта, проблем у цьому нововведенні декілька: по-перше, ніяк не розписані компенсації за 4 години додаткового робочого часу — ні відпускних, ні відгулів, ні грошових компенсацій. Фактично робітник стає залежним від примх роботодавця.

А по-друге, це порушення процесу відновлення організму і прямий шлях до збільшення профзахворювань. Збільшення випробувального терміну до 6 місяців. Фактично кожні півроку роботодавець може проводити ротацію працівників, користуючись практично безкоштовною робочою силою, адже зарплата на випробувальному терміні і після нього значно відрізняється.

Співробітник ніколи не стане кваліфікованим, якщо не буде захищений законом. Роботодавець отримує право самостійно приймати нормативні акти, обов'язкові для співробітників На практиці це означає, що роботодавець може встановити в офісі дрес-код, нав'язати мову спілкування або запровадити в офісі обов'язкові курси англійської та збирати за них плату. Власник також отримує можливість ухилятися від укладення колективного договору і самостійно регулювати питання організації праці.

Цікаво, що ніякої відповідальності за порушення навіть цих норм не передбачено, тоді як порушення колективного договору штрафується 100 неоподатковуваних мінімумів. Письмове оформлення фактично існуючих трудових відносин може бути здійснено в будь-який час Це дає можливість роботодавцю зловживати роботою без оформлення. А без запису в трудовій книжці не нараховується стаж і не будуть виплачувати лікарняні або відпускні. Звільнення за два тижні на малих підприємствах Раніше звільнення відбувалось за два місяці.

Експерт прогнозує, що відбудеться фіктивний розділ великих підприємств на малі — наприклад, на великому металургійному заводі кожен цех назвуть малим підприємством. Крім того, роботодавець може не пояснювати причин звільнення.

І нарешті, третій момент: роботодавець отримує право звільняти матерів та батьків-одинаків. Контроль за процесом виконання роботи Розробники кодексу уточнили, що такий контроль, яким може бути, наприклад, відеоспостереження, не повинен супроводжуватись приниженням честі і гідності особи або без його попередження. Але порядок ведення спостереження не регламентується.

На практиці, після проходження випробувального терміну працівник підписує дозвіл на відеоспостереження в кімнаті. Але після цього він не зможе навіть випити таблетку, так як роботодавець побачить упаковку і отримає інформацію про хворобу підлеглого. Мама, у якої хвора дитина, не зможе подзвонити додому і уточнити, як вона себе почуває.

Фактично роботодавець отримує право встановлювати тотальне спостереження за співробітником, а це суттєво ускладнить мікроклімат в колективі. Додайте до цього, що не вказана міра відповідальності за зберігання інформації і не прописана відповідальність за відеозйомку без дозволу і тотальне право роботодавця розпоряджатися «відеокомпроматом».

Нагадаємо, наразі проект Трудового кодексу обговорюється у парламенті.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути