chrome firefox opera safari iexplorer

Новий Трудовий кодекс: без відпустки, без відпочинку, без гарантій

15 березня 2012 о 13:14

Перший заступник голови Всеукраїнської профспілки працівників науки, виробництва та фінансів Юлія Копнінська-Петриченко повідомила, що новий Трудовий кодекс передбачає необмежений робочий день, скасування закону про відпустки, а також збільшення випробувального строку до 6 місяців.

Проект нового Трудового кодексу складається з 9 книг, кожна з яких розділена на графи і розділи та містить 444 статті, оскільки передбачає, крім статей з Кодексу законів про працю, містити й інші закони, які на сьогоднішній день регулюють трудові відносини. З його прийняттям будуть скасовані Закони “Про відпустки” та “Про колективні договори”", – говорить експерт.

“За результатами юридичної оцінки проекту Трудового кодексу, проведеної профспілковими організаціями країни, новий Трудовий кодекс спростить процедуру звільнення з роботи, фактично збільшить тривалість робочого дня і тижня, легалізує відеоспостереження на робочому місці, дасть право роботодавцям приймати постанови, які заміщають колективні трудові договори та звузить права і можливості профспілок”, – відзначає Копнінська-Петриченко.

При цьому за її словами, випробувальний термін при прийнятті на роботу збільшено з 3 місяців до 6. “І всі прекрасно розуміють, що потім ручкою помахають і все, і сплатять відповідно”, – підкреслила експерт.

“Серед недоліків документа також потрібно відзначити невизначеність і неоднозначне трактування безлічі нових термінів і положень, які можуть тлумачитися по-різному в залежності від реалій сьогодення і напрацьованих відносин між роботодавцем та працівниками. Даний факт надає широке коло можливостей юристам-практикам у разі розгляду існуючого трудового спору в судовому порядку”, – сказала вона.

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути