chrome firefox opera safari iexplorer

Україна напередодні Євро-2012 очима італійських ЗМІ

08 червня 2012 о 14:12

Один із важливих кроків України на шляху до Європейського союзу – це покращення її іміджу. Проведення Євро–2012 дає можливість їй позбутися пострадянських кліше і продемонструвати себе світу як сучасна демократична країна, гідна стати частиною світового співтовариства.

Практика свідчить, що міжнародні культурно-спортивні заходи, зокрема, чемпіонати Європи з футболу, позитивно впливають на країн-господарів, привертаючи увагу світової спільноти, розвиваючи нові туристичні потоки, інфраструктуру, створюючи робочі місця та приваблюючи інвестиції.

Спробуймо зрозуміти, якою бачать Україну італійські ЗМІ, напередодні чемпіонату Європи з футболу.

У зв’язку з невдалою спробою Італії приймати Євро-2012, преса неодноразово тиражувала розчарування італійської сторони. Україна часто згадувалась у зв’язку зі скандалами, пов’язаними із обвинуваченням у корупції членів УЄФА та ФФУ, суперечками між представниками влади.

Із подоланням організаційних проблематик першого періоду, сумніви щодо можливостей України прийняти такий важливий спортивний захід, змінилися політично- еротичними новинами.

Події останніх місяців тільки долили масла у вогонь: суд над Тимошенко та Луценко, вибухи у Дніпропетровську, загальна політична ситуація, негуманне ставлення до тварин...

Бренд секс-туризму

Тільки-но зі сторінок жовтої хроніки зникла журналістська качка про можливу легалізацію проституції в Україні, в Рим завітали... дівчата із руху Фемен. Їх анатомічні протести стали одним із перших брендів України, привабливих для (секс) туристів: «Міні-трусики та високі підбори – дівчата, які борються проти секс-туризму, ризикують пропагувати образ жінки, який вони вважають принизливим», — йдеться у репортажі каналу новин SKY TG24.

У цьому сенсі, публікація Corriere delle Sera про підготовку працівниць митного контролю аеропорту Києва також носить еротичний характер: «У ці дні працівниці митниці проходять генеральну репетицію до Євро: безкоштовний курс макіяжу та сеанси професійної укладки волосся. А уніформа? Спідниці не доходять колін, запаморочливі підбори та усмішка на губах є обов’язковими для прийому іноземних туристів», — пише, з підтекстом, авторитетне видання.

Та це ще не все. Міжнародна організація захисту дітей і підлітків від сексуальної експлуатації (Ecpat), керуючись повідомленнями місцевих організацій привертає увагу до ризику збільшення сексуального туризму в період Євро. На сторінках газети «Leggo» вона закликає Україну ратифікувати Конвенцію Лансароте про захист дітей від наруги, та вжити заходів для перешкоджання спробам сексуальної експлуатації у хаосі Євро 2012.

Бездомні собаки, хвороби та шалені ціни

Ще однією скандальною темою, що не полишає італійські друковані та телевізійні ЗМІ, є винищення бездомних собак у містах, які приймають Євро-2012: протести організацій захисту прав тварин, звинувачувальні банери на італійських стадіонах із закликами бойкотувати змагання, численні маніфестації у різних містах країни.

Газета La Repubblica попереджає футбольних фанів про «бандитські» ціни на готелі в Україні: «Тут було зроблено великі інвестиції, як тепер говорити людям що вони не можуть приїхати через українських бандитів і шахраїв, які хочуть розбагатіти на чемпіонаті Європи?» — цитуються слова Мішеля Платіні.

Національна інформаційна агенція ANSA попереджає про загрозу зараження кором. Та закликає пройти вакцинацію: «Лише в 2011 році в Україні зафіксовано 5 000 тисяч випадків – застерігають вболівальників – епідемія може поширитися під час футбольного чемпіонату».

Політичні ігри

Європейські та італійські політики не раз висловлювали занепокоєння щодо політичної ситуації в Україні. Міністерство закордонних справ Італії викликало на розмову у зв’язку зі справою Юлії Тимошенко Посла України.

Уряду Італії доручено здійснити конкретні кроки з метою вимагати від України негайно звільнити Тимошенко, екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка й колишнього в. о. міністра оборони Валерія Іващенка, враховуючи їхні стани.

Розгляд усіх цих питань на найвищому рівні не додає яскравих кольорів до портрету нашої держави...

Трохи позитиву

Негативні новини щодо України значно переважають у інформативному просторі Італії. Про побудову нових стадіонів, покращення інфраструктури та туристичні принади можна прочитати здебільшого на офіційних сайтах. Позитивним є те, що про Україну не говорять як про кримінальну країну, не згадується агресивності місцевих фанів.

Так euronews.com пише про минуле та сьогодення українського футболу, приділяючи увагу Блохіну, Андрію Шевченку, Динамо-Київ, досягненням жіночого футболу та оголошує Україну готовою «щонайменше за офіційними даними» до прийому гостей.

В італійців існує приказка: «Погано розіграти свої карти». Схоже на те, що саме так сталося із Україною...

Маріанна Сороневич, головний редактор Української газети в Італії

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути