chrome firefox opera safari iexplorer

Хлібобулочні продукти подорожчають вже восени

13 липня 2012 о 09:43

Поки аграрії підраховують збитки на зернових полях після рясних дощів і негоди, експерти прогнозують добрий урожай картоплі у південному регіоні та підвищення цін на хліб уже цієї осені. «Посуха пpocтo дoбилa вpoжaй зернових нa півдні, — розповів «Україні молодій» головa Aгpapнoї спілки Гeннaдій Hoвікoв. — У нас є цілі paйoни, дe cобівартість пшeниці становитиме більше 2–3 тисяч гpивeнь зa тoннy, тoді як аграрії змушені продавати її по 1,8 тисячі гpивeнь за тонну.

Схожа ситуація була в 2003 році: тоді пocтpaждaлa вcя Укpaїнa і Прем’єр–міністр був змушений піти на постyпки aгpapіям. Увімкнули мexaнізм дoтaцій і кoмпeнcaцій. Але ми побоюємося, щo в нинішніx yмовах кризи влада назустріч aгpapіям не піде».

Тим часом у Херсонській області негода спровокувала підтоплення ґрунтів на значній території. Зараз фахівці МНС розглядають можливість визнати Херсонщину зоною, що постраждала від стихійного лиха, з відповідним виділенням коштів із бюджету.

На сьогодні херсонські аграрії вже скосили понад 20 % ранніх зернових. У цілому скошено 734 га, що становить 20,3 % від усіх площ ранніх зернових культур, посіяних на сільгоспугіддях області. Отримано 621 тонну зерна, урожайність становить 8,5 центнера з гектара. Водночас очікується добрий урожай картоплі, ріпаку та соняшнику.

Натомість на Миколаївщині стихія підкоригувала плани на соняшниковий урожай. Через аномальну посуху збільшилася кількість пожеж, що вже призвело до втрати соняшнику на загальну суму 1,1 мільйона гривень. Фахівці зазначають, що при загальному падінні врожайності на 20 відсотків погіршуються показники якості зерна. І в цьому теж винні погодні умови. Як розповіла «УМ» головний агрометеоролог Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко, «за спостереженнями метеостанцій, у посівах українського соняшнику спостерігається значна пустозернiсть».

Керівник служби бізнес–проектів ІА «АПК–Інформ» Родіон Рибчинський прогнозує, що загальний урожай зернових у 2012 році очікується на рівні 12 млн. тонн. Із них тільки 5 млн. тонн буде задіяно у хлібопекарнях. Решта — фуражне зерно, яким годують худобу. Пан Рибчинський визнає, що якість зерна цього року справді погана, тому можна очікувати, що соцсорти хліба (чорний і батон), на які регулює ціни держава, стануть менш смачними, швидше будуть черствіти і пліснявіти.

Якщо ж говорити про ціни для населення, то вартість гороху, пшона, та інших круп цьогоріч залишиться незмінною, а ось гречка може подорожчати приблизно на гривню (до 9—9,5 грн / кг). Зате можна протриматися завдяки гарному врожаю картоплі. Аграрії планують зібрати її в два рази більше, ніж минулого року. Тому ціна на картоплю в 1,5 гривні за кілограм стане гарною компенсацією.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути