chrome firefox opera safari iexplorer

Хворі на гіпертонію будуть отримувати необхідні ліки безкоштовно.

17 липня 2012 о 11:25

Хворі на гіпертонію будуть отримувати необхідні ліки безкоштовно. Про це заявив заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, слова якого наводить прес-служба відомства.

Заступник міністра сказав про це під час відвідування низки аптек у Житомирській, Рівненській і Тернопільській областях, де побував на доручення міністра Раїси Богатирьової.

«Одне із завдань, які поставив перед Міністерством охорони здоров'я Президент, — це впровадження референтних цін з подальшою реімбурсацією, тобто компенсацією державою коштів, витрачених пацієнтами на ліки. Насамперед, ми зупинилися на ліках для гіпертоніків, тому що гіпертонічна хвороба — не тільки одна з найпоширеніших серед українців, а й має дуже тяжкі наслідки», — сказав Толстанов, виступаючи перед провізорами й відвідувачами в аптеці в Коростишеві Житомирської області.

Зі слів Толстанова, реімбурсація почне впроваджуватися з 1 вересня. Зараз іде підготовча робота — установлюються референтні — середньоринкові ціни на препарати для гіпертоніків. Уже в процесі цієї роботи ціни на ліки гіпертонічної групи буде знижено на 10-20% — залежно від конкретного препарату.

«Виділено сім формул, за якими синтезовано всі основні препарати для гіпертоніків. Всі ці препарати (понад 200 найменувань, — ред.) увійшли до переліку ліків, на які сьогодні встановлюються референтні ціни. Згодом механізм працюватиме так: лікар виписує гіпертонікові ліки із цієї групи, той іде в аптеку з рецептом і одержує виписані ліки безкоштовно. А держава потім компенсує аптекам референтну вартість цих ліків», — повідомив Толстанов.

Заступник міністра висловив думку, що механізм реімбурсації дасть змогу також контролювати вживання ліків: «Люди будуть купувати те, що прописав лікар, а то, що в рекламі сказали. Але найголовніше — вони гарантовано отримають потрібні препарати».

Зазначимо, що останнім часом влада проводить політику зниження цін на деякі групи ліків. Водночас правоохоронці констатували, що люди дедалі частіше використовують дешеві медпрепарати для виробництва наркотиків.