chrome firefox opera safari iexplorer

Київ підводять до дефолту з метою масштабної приватизації?

03 липня 2012 о 11:17

Якщо Київ не погасить до кінця року кредити та облігації на суму 400 млн доларів, то столиця може бути визнана технічним дефолтом, запевняють експерти.

Наразі місто веде переговори з банками-кредиторами, серед яких «Хрещатик», Альфа-Банк і Credit Swiss, про реструктуризацію боргу, оформленого прямими кредитними договорами та євробондами, в нову облігаційну позику із датою погашення влітку 2014 року, пише ТСН з посиланням на «Экономические известия».

«Ми ведемо переговори з банками і плануємо успішно завершити всі необхідні процедури найближчим часом», — заявив начальник головного фінансового управління КМДА Володимир Репік Репік.

Проте, опитані виданням фахівці фінансового ринку схильні розглядати ситуацію навколо позик міста ситуацію як технічний дефолт муніципалітету.

«Кредитні договори такого типу оформляються за допомогою векселів, які мають чітко визначену дату погашення. Якщо вексель не буде погашений в строк, то фактично це означатиме дефолт позичальника», — говорить один з авторитетних фахівців із залучення зовнішніх ресурсів.

Згідно з інформацією Київської міськадміністрації, на 2 липня було заплановано погашення кредиту в розмірі близько 97 млн доларів перед «Альфа-Банком», на 6 липня і 11 вересня — позики в 19 млн доларів і 37 млн доларів банку «Хрещатик», на 6 листопада — єврооблігацій на 250 млн доларів, викуплених банком Credit Swiss.

Швидше за все, будуть змінені дати і умови повернення позик, які Київ зобов'язався погасити в червні 2013 року: 147 млн доларів «Ощадбанку» і 92 млн доларів — «Укрексімбанку».

«З держбанками терміни реструктуризації у муніципалітету можуть бути будь-якими, так як в цьому випадку рішення не завжди будуть прийматися на ринкових підставах», — говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

За інформацією видання, в рамках планованої реструктуризації своїх боргів Київ також планує провести операцію по консолідації на балансі муніципалітету всіх зобов'язань комунальних підприємств перед рядом банківських установ.

На баланс Києва можуть бути переведені борги КП «Київський метрополітен», КП «Київдорсервіс», КП «Київреклама» (точна сума їхніх зобов'язань невідома).

«Така операція може проводитися для подальшої приватизації комунальних підприємств, борги яких на себе забере муніципалітет для підвищення їх інвестиційної привабливості», — говорить один з банкірів, який побажав не називати себе.

На його думку, подібна операція свідчить про бажання міської влади провести масштабну приватизацію перед або відразу після виборів мера.

Розділи: Аналітика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути