chrome firefox opera safari iexplorer

Люди, які кинули курити, гладшають на 4-5 кг за рік

11 липня 2012 о 09:05

Люди, які кинули курити, у середньому набирають до 4-5 кілограм зайвої ваги за перший рік після відмови від сигарет, що на 1,5-2 кілограми більше, на які готові погодитися жінки, які планують відмовитися від шкідливої звички, йдеться в статті, опублікованій в журналі BMJ.

Як показує статистика, маса тіла курців в середньому нижча, ніж у некурящих людей. Крім центрів задоволення, нікотин впливає на ацетилхолінові рецептори в центральній нервовій системі, що регулюють харчову поведінку індивіда.

Нікотин пригнічує апетит не тільки у людей, а й у тварин – миші, в чий корм вводили невелику кількість цієї речовини, їли в два рази менше, ніж тварини з контрольної групи.

Група вчених під керівництвом Анрі-Жана Обена з університету Париж-південь (Франція) спробувала дати реалістичну оцінку тому, наскільки сильно повніють люди, які кинули курити, проаналізувавши і об'єднавши результати 62 досліджень з цієї тематики.

Як зазначають біологи, у вивчених ними наукових роботах їх автори простежили за зміною ваги у приблизно 1,2 тисячі здорових чоловіків і жінок, які успішно кинули курити. В половині випадків добровольці використовували нікотинові жуйки або пластири для комфортного відвикання від шкідливої звички, а інші не вдавалися до таких методів.

Обен і його колеги зіставили дані досліджень і вирахували середню швидкість набору маси в кожний наступний місяць після відмови від тютюну.

Виявилося, що колишні курці швидше за все набирали масу в перші три місяці життя без сигарет — через 30 днів добровольці в середньому набрали до 1,12 кілограм ваги, через два місяці — 2,26 і через три — 2,9 кілограм. Потім швидкість набору ваги значно знижувалася і за рік колишні курці набрали приблизно 4-5 кілограм зайвої ваги.

Зі слів учених, цей процес вкрай нерівномірний – досить значна частина учасників погладшала на 10 кілограм і більше, тоді як приблизно 16% від загальної кількості добровольців вдалося знизити свою вагу.

Тим не менш, отриманий середній показник — 4-5 кілограм на рік — виявився на 1-1,5 кілограма вище, ніж на те вказували аналогічні дослідження. Крім того, більшість жінок, які планують кинути курити, не стануть цього робити, якщо вони наберуть більше 2,3 кілограма зайвої ваги після відмови від тютюну.

Біологи вважають, що їхні висновки вказують на необхідність вивчення факторів, які впливають на швидкість набору зайвої ваги при припиненні куріння. Це допоможе колишнім курця краще контролювати свою вагу і підвищить привабливість відмови від тютюну серед жінок, укладають автори статті.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути