chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині провели Трипільську толоку.ФОТО

31 липня 2012 о 15:26

28 липня, вже в вп’яте, відбулася трипільська толока в селі Легедзино, що на Черкащині.

Будівництво хати для всіх учасників процесу стало суцільним задоволенням, а не роботою, як такою. Вимащені в глині з ніг до голови, від малого до великого, всі — місили, співали, ліпили, мазали, але з посмішкою на обличчі.

«Збулася моя дитяча мрія: щоб по вуха у грязюці і за це мене ніхто не карав», — ділиться враженнями від процесу, місячи глину, уманчанин Юрій Красновид.

Отак весело всією громадою, як тисячі років тому, на території музею «Трипільська культура» в Легедзино добудовували справжню трипільську хату.

Як розповідає директор музею, Владислав Чабанюк, «найняті робітники збудували би швидше, але люди б не зрозуміли, до того ж всі чекають толоки, щоб раз на рік приїхати до нас у гості і приємно провести час».

Після спільної роботи всіх трудівників музей пригощав смачним обідом. В меню: український борщ з м’ясом, гречка з підливою, огірки, помідори, хліб – ніхто голодним не залишився!

Доліпивши одну хату зсередини та порозмальовувавши іншу ззовні, люди мов глиняні статуї рушили на місцеві ставки, де окрім глини змили і втому.

Та на цьому толока не завершилася… Щойно повернувшись з купання, на всіх охочих чекали майстер-класи з плетіння соломкою, виготовлення ляльки-мотанки, ліплення глечика на гончарному колі, варіння кулішу.

Опісля громада мала змогу подивитися фільми місцевого виробництва, кіностудії «Мальва», а саме казки Сашка Лірника та короткометражку про Трипільську культуру.

Протягом всього дня на толоці лунала українська музика від студійних записів Василя Клаб та Оксани Білозір до живої музики у виконанні гурту мандрівних дяків «Вертеп», вокаліста гурту «Тінь Сонця» Сергія Василюка, гармоніста Олександра Калінчука, кобзая Михайла Коваля, гуморного казкаря Сашка Лірника і працівника з відділу культури м. Умань Євренія Паньчука, який прочитав кілька дотепних гуморесок і тим самим розгромив думку багатьох, що держслужбовці не мають гумору!

Свято видалося на славу!

Для всіх бажаючих відвідати музей «Трипільської культури» в с. Легедзино та побувати на розкопках, додаю координати:

Адреса: с. Легедзино, вул. Леніна, 5
+38 (04731) 9-95-69, (067) 603-42-70, (096) 375-97-69, (050) 763-45-09
tripilya-gigant@ukr.net

Марія Поливач, фото Дмитра Колоши 

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути