chrome firefox opera safari iexplorer

На Черкащині у 150–літній хаті облаштують новий музей Шевченка

17 липня 2012 о 16:07

Сто тисяч гривень виділила Черкаська обласна рада для нового музею Тараса Шевченка, який планують облаштувати в селі Мошни Черкаського району. Там дотепер збереглася стара глиняна хата (їй 150 років) міщанина Нагановського, який тримав у селі заїжджий двір і де влітку 1859 року гостював Тарас Шевченко.

Нині будинком, площа якого 70 квадратних метрів, володіє жителька Мошен — 72–річна Марія Гончар. Хата з голубими віконницями перейшла до неї у спадок від матері, але свого часу це помешкання у Нагановського купив ще її дід. У цій хаті — кілька кімнат, є двір і 16 соток землі.

Як розповідає сільський голова Мошен Антон Чорновол, ще в 1939 році у світ вийшла поштова листівка, яка розповідала про те, що у цій хаті бував Тарас Григорович. Тепер на ній розміщено іменну табличку. За словами черкаського «губернатора» Сергія Тулуба, нині відбувається процедура викупу цього будинку і незабаром розпочнеться його реконструкція, а до 200–річчя з дня народження поета там уже буде відкрито музей.

До речі, серед заходів до відзначення двохсотлітнього ювілею Кобзаря —будівництво Тарасової церкви в Каневі (нині ведуть роботу над її ескізами), відновлення резиденції пана Енгельгардта у Будищі Звенигородського району, у якого козачком був малий Тарас.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути