chrome firefox opera safari iexplorer

По всьому світу відбулися масові протести через мовний закон в Україні. ФОТО

12 липня 2012 о 13:30

Учора, 11 липня, українці, що живуть за кордоном, провели акції протесту на знак солідарності з голодуючими на сходах «Українського дому» в Києві і з протестуючими в різних містах України.

Вони виступили на захист української мови і проти законопроекту про мови з пікетами українських дипломатичних установ.

Одна з них відбулася в Нью-Йорку біля Генконсульства України: близько 100 осіб вимагають від президента Віктора Януковича накласти вето на вказаний законопроект.

«Як гарант Конституції, ви маєте однозначно підтримати єдину державну мову України — українську! Українська громада і світ чекає вашого вето!» — Сказано в їх листі, направленому Януковичу.

Схожа акція пройшла біля стін Генконсульства України у Франкфурті. Українська діаспора вимагала скасувати прийнятий мовний закон, підкресливши антиконституційний характер цього закону. На мітингу звучали гасла, серед яких «Українська — єдина державна», «Ганьба катам України», «У Німеччині — німецька, в Росії — російська, в Україні — українська!».

Незадоволені українці прийшли під стіни посольства України в столиці Чехії Празі. Учасники акції тримали в руках гасла «Одна мова — одна держава», «Немає мови — немає держави», «Колесніченка і Ківалова за грати!». В акції протесту взяли участь 15 осіб.

Протестна акція відбулася також в ста метрах від посольства України в Парижі. Її провів Репрезентативний комітет українських організацій Франції. Французька поліція не дозволила проводити пікет безпосередньо перед дверима посольства, загородивши вхід в дипустанову власним мікроавтобусом.

Незважаючи на дощ, на акцію зібралися близько 100 осіб. Її учасники тримали плакати: «Ківалов, мову не вкрадеш!», «Український президент — вбивця демократії», «Рідну мову не дамо нікому» та інші. Вони передали Верховній Раді відозву з 600 підписами, закликаючи Володимира Литвина не підписувати законопроект.

Коли учасники пікету вже збиралися розходитися, до них несподівано підійшов посол Олександр Купчишин. «Я з вами, я — за українську державну мову», — запевнив він.

Такі пікети були заплановані також в Лондоні і Гамбурзі. 15 липня протестна акція відбудеться в Чикаго, а 18 липня — в Торонто.

Законопроект було прийнято 3 липня, його підтримали 248 депутатів за 226 мінімально необхідних. У першому читанні Рада прийняла законопроект 5 червня. Він фактично надає російській мові статус, рівний з українською. На думку політологів, Янукович його підпише.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути