chrome firefox opera safari iexplorer

Україна втратила статус «читаючої нації»: 73% українців не торкаються до книг

26 липня 2012 о 14:04

Кожен четвертий українець не читає книжок, — такі результати цьогорічних досліджень компанії GfK Ukraine. Для 73% населення книга не входить у сферу зацікавлень. Серед причин того, чому українці не читають, експерти вказують на наслідки «лихих 90-х», старіння бібліотечних фондів і відсутність моди бути освіченим.

За даними фахівців, зараз щодня чи майже увесь тиждень читає трохи більше 15% українців, 19% — беруть до рук книгу раз на місяць.

«Саме у молодих українців гасне інтерес до книг. Якщо у 2009-у році серед тих, хто щодня відкривав книгу, був 31% людей до 30-и років, то у 2011-у році показник впав до 26%. Натомість люди почали більше уваги приділяти інтернету і комп'ютерам», — зауважують дослідники.

Найбільше начитана у Європі нація — шведи. Близько 84% з них щороку прочитує щонайменше одну книгу. За даними соціологів, у Казахстані та Естонії чверть населення країни не читає книг взагалі.

У Бразилії до читання книг заохочують в'язнів. За кожну прочитану книгу їм скорочують термін перебування за ґратами на 4 дні. В'язні можуть вибирати між художніми творами, філософськими чи науковими працями. На читання однієї книги дають до місяця часу. У рік зараховують не більше 12 прочитаних книг.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути