chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти пророкують крах галузі електронних книг

26 грудня 2012 о 12:40

Продажі гаджетів для читання електронних книг (eReader), як очікується, цього року впадуть вперше за історію, хоча вони і зберігають позицію одного з найбільш частих подарунків на Різдво та Новий рік, зазначає The Financial Times.

На думку аналітиків, це може говорити про початок кінця галузі. Однією із причин очікуваного швидкого падіння продажів електронних книг у недалекому майбутньому є зменшення вартості і ваги планшетних комп'ютерів і водночас зростання часу роботи від батареї, що раніше було найбільш привабливими характеристиками eReader. Причому планшети — багатофункціональні пристрої, потенціал яких виходить за рамки читання книг, перегляду відео та прослуховування музики.

«Планшети будуть ставати дешевшими, екрани — кращими, життя батарейок суттєво збільшиться, й у підсумку eReader залишаться живі лише з сентиментальних міркувань», — вважає аналітик дослідницької фірми Forrester Джеймс МакКіві.

За даними IHS iSuppli, постачавки електронних книг на планеті зросли від приблизно 1 млн пристроїв у 2008 році до 10 млн у 2010 році. Торік цей показник досяг піку у 23 млн штук, проте вже тоді поставки планшетів виявилися більш значними — 67 млн пристроїв.

За оцінкою компанії, у 2012 році продажі електронних книг впали на 36% — до 15 млн штук, а до 2016 року вони скоротяться до 7 млн пристроїв.

«Люди просто стали витрачати більше часу на речі, відмінні від читання книг, й у підсумку ми рухаємося вперед до консолідації різних функцій в одному пристрої, такому як планшет, і це дійсно найбільш значимий тренд зараз у споживчій електроніці», — вважає аналітик IHS Джордан Селбурн.

Він упевнений, що шанси в eReaders залишилися лише у сфері освіти, а також на ринках країн, що розвиваються.

«Ринок освіти величезний, бюджети на освіту обмежені, а eReader коштують менше за планшети, і, я думаю, що майбутнє електронних книг — на emerging markets або за дуже сильного субсидування», — зазначив аналітик.

Одним із таких прикладів є очікуваний на початку 2013 року берлінською компанією Txtr, яка володіє сайтом з продажу книг в електронному вигляді, випуск eReaders ціною нижче 10 євро у партнерстві з операторами бездротового зв'язку Азії, Європи та США.

HIS зазначає також, що ринок гаджетів для читання електронних книг, як і раніше сильний у Східній Європі.

Раніше повідомлялося, що компанія Acer готує до релізу наддешевий планшет Iconia B1.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути