chrome firefox opera safari iexplorer

Україні загрожують катастрофічні природні катаклізми

19 липня 2012 о 09:59

На думку метеорологів, в майбутньому стихійні лиха посиляться, а їх наслідки стануть більш руйнівними.

«Мені здається, що ми підійшли до якоїсь межі щодо того, що ми зробили з природою, і через 10-20 років ми пройдемо цей рубіж, і все подальше буде просто катастрофічним — великі жертви, великі збитки, — розповідає"Сегодня" голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан. — Є ще інерція можливостей природи, раніше вона балансувала, але далі воно посиплеться, тобто вода в горах не буде утримуватися, вода в річках не буде утримуватися, і врешті-решт дамби почнуть падати».

Експерти вважають, що зсуви і повені, яких буде все більше, — також результат будівництва на берегах житла, плюс-будівництва дамб, мостів та водосховищ. У Карпатах причиною зсувів називають масову вирубку лісів ще в повоєнні роки, а в Криму — відсутність природних пляжів.

Причинами більш частих капризів природи також називають взаємодію стихійних аномалій, пов'язаних з глобальним потеплінням та зміщенням тектонічних мас і людського фактора: за добу може випасти сезонна норма, а потім регіон місяцями страждає від засухи.

«Ми залишили узбережжя Чорного моря без твердого стоку, який був амортизатором, сьогодні у нас з'їдені пляжі західного узбережжя Криму, — говорить доктор технічних наук Євген Яковлєв. — У нас за 30 років потроїлася кількість зсувів, зруйновано набережні в Ялті, в Алушті і на заході півострова. Настав час зменшити техногенні навантаження на природу».

Експерт додає, що ще одна причина зсувів — те, що 70% території України — лісові грунти, які чутливі до додаткової воді і теплу: «Це як цукор-рафінад — він жорсткий, поки сухий».

Джерело: УНІАН
Розділи: Довкілля

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути