chrome firefox opera safari iexplorer

Андріївському узвозу через будівництво загрожують зсуви

15 серпня 2012 о 12:51

Старший науковий співробітник Інституту геологічних наук НАН України, кандидат геолого-мінералогічних наук Вадим Рибін заявляє про неприпустимість будівництва на Андріївському узвозі паркінгів і будинків на пальових фундаментах, пише ZN.UA.

Про це він сказав у вівторок, 14 серпня, на прес-конференції в Києві.

Рибін наголосив, що територія Андріївського узвозу, як і вся територія заповідника Стародавній Київ, зсувонебезпечна.

«Ця вулиця підтоплена, тобто там високий рівень ґрунтових вод: у верхній частині 3-5 м, а в нижній — 1-2 м. І вона зсувонебезпечна. Це створює небезпеку для всіх будинків — і для старих, і для нових, які хочуть побудувати. Моя точка зору — вкрай важливо, щоб велика увага була приділена інженерним комунікаціям. Вода є найсильнішим і найактивнішим учасником зсувних процесів, які гублять і пам'ятники, і просто добротні старі будівлі», — сказав Рибін.

За його словами, на Андріївському узвозі не повинно бути ніяких підземних паркінгів, ніяких нових будівель на пальових фундаментах. «Тому що пальові фундаменти міняють гідрологічну обстановку, і це згубно для старих будівель», — пояснив фахівець.

Також він заявив про необхідність заміни всіх комунікацій при зміцненні і реконструкції старих будівель на узвозі та організації дренажу навколо Андріївської церкви, який захищає храм від руйнівної дії води.

«Але при цьому потрібно пам'ятати, що будь-яке необережне втручання цілком може викликати негативну реакцію якогось старого будинку сусіднього і викликати його деформацію», — зауважив Рибін.

Нагадаємо, наприкінці червня під Андріївською церквою зрушився ґрунт. Зсувом з пагорба завалило весь тротуар на маленькій алеї художників — бічному провулку Андріївського узвозу.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути