chrome firefox opera safari iexplorer

Через 30 років урагани і повені в Україні стануть нормою

17 червня 2011 о 11:18

Метеорологи прогнозують, що вже у найближчі 50 років середньорічна температура в Україні підвищиться на 2-3 градуси. І помірний клімат може перетворитися на вологий і спекотний середземноморський.

Руйнівні наслідки глобального потепління в Україні можна передбачити вже зараз. Як розповіли у Центральній геофізичній лабораторії, на Закарпатті можуть почастішати випадки паводків, у Криму та в передгір'ї Карпат варто очікувати сходження селів. Південну Україна заливатимуть дощі, а на сході вітер ламатиме дерева й трощитиме будинки.

«Чим тепліше стає у світі, тим частіші та екстремальніші різноманітні природні катастрофи», — розповіла начальник відділу кліматології лабораторії геофізики Ольга Похолюк «Комсомольській правді в Україні».

Сьогоднішню велику кількість природних катаклізмів у країні фахівці також пов'язують з глобальним потеплінням. Ось уже місяць українці обговорюють погодні аномалії – гігантський град у Сімферополі та Керчі, смерч у Запоріжжі – причому такі явища повторюються уже частіше.

«Ще 10 років тому стихійні лиха відбувалися значно рідше. Вчені давно визнали, що між частотою катаклізмів і глобальним потеплінням є зв'язок. Далі подібних явищ буде ще більше. А їхня інтенсивність – серйознішою», — впевнена Ольга Похолюк.

Безумовно, це відіб'ється і на здоров'ї середньостатистичного українця. Найбільше від кліматичних змін постраждають гіпертоніки, адже в Україні почастішає поява потужних антициклонів, розповіли кліматологи.

За кліматичними умовами Київ стане майже як Крим, а в Криму можна буде спокійно вирощувати банани, як в Африці. Позитивні наслідки принесе потепління і енергетикам. Цілком імовірно, що вже років через 30 можна буде на 2-3 тижні скоротити опалювальний сезон.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля Здорова

24 жовтня

Інші дати
24 жовтня святкують:
  • День Організації Об’єднаних Націй (День ООН).
  • Всесвітній день інформації про розвиток.
Розгорнути
Народився Микола Біляшівський
(1867, м. Умань – 1926) – український археолог, етнограф, мистецтвознавець, музейний діяч. Один із засновників та дійсний член Української Академії Наук. В 1902-1923 роках - організатор і директор Київського міського художньо-промислового і наукового музею (тепер Національний художній музей України).
Розгорнути
День пам’яті Лук’яна Кобилиці
(1812, смт. Путила, Чернівецька область – 1851) – український громадсько-політичний діяч, керівник селянських повстань 40-х років 19 ст. на Путильщині (Буковині). Очолив виступи селян 22 громад, які рішуче відмовлялися відробляти панщину, самочинно переобрали сільську старшину, висунули вимоги відкриття українських шкіл, вільного користування лісами і пасовиськами. Як депутат австрійського парламенту виступив за надання політичної автономії Буковині і приєднання її до Галичини, вимагав скасування кріпацтва і передачу селянам землі без викупу.
Розгорнути