chrome firefox opera safari iexplorer

Через 30 років урагани і повені в Україні стануть нормою

17 червня 2011 о 11:18

Метеорологи прогнозують, що вже у найближчі 50 років середньорічна температура в Україні підвищиться на 2-3 градуси. І помірний клімат може перетворитися на вологий і спекотний середземноморський.

Руйнівні наслідки глобального потепління в Україні можна передбачити вже зараз. Як розповіли у Центральній геофізичній лабораторії, на Закарпатті можуть почастішати випадки паводків, у Криму та в передгір'ї Карпат варто очікувати сходження селів. Південну Україна заливатимуть дощі, а на сході вітер ламатиме дерева й трощитиме будинки.

«Чим тепліше стає у світі, тим частіші та екстремальніші різноманітні природні катастрофи», — розповіла начальник відділу кліматології лабораторії геофізики Ольга Похолюк «Комсомольській правді в Україні».

Сьогоднішню велику кількість природних катаклізмів у країні фахівці також пов'язують з глобальним потеплінням. Ось уже місяць українці обговорюють погодні аномалії – гігантський град у Сімферополі та Керчі, смерч у Запоріжжі – причому такі явища повторюються уже частіше.

«Ще 10 років тому стихійні лиха відбувалися значно рідше. Вчені давно визнали, що між частотою катаклізмів і глобальним потеплінням є зв'язок. Далі подібних явищ буде ще більше. А їхня інтенсивність – серйознішою», — впевнена Ольга Похолюк.

Безумовно, це відіб'ється і на здоров'ї середньостатистичного українця. Найбільше від кліматичних змін постраждають гіпертоніки, адже в Україні почастішає поява потужних антициклонів, розповіли кліматологи.

За кліматичними умовами Київ стане майже як Крим, а в Криму можна буде спокійно вирощувати банани, як в Африці. Позитивні наслідки принесе потепління і енергетикам. Цілком імовірно, що вже років через 30 можна буде на 2-3 тижні скоротити опалювальний сезон.

 

Джерело: ТСН
Розділи: Довкілля Здорова

8 травня

Інші дати
Микола Козловський
1921 –  український майстер фотографічних справ. Лауреат Шевченківської премії за фотоальбом «Києве мій».  
Розгорнути
Народився Данило Лідер
(1917, с. Вікторівка, Росія - 2002) - художник театру, педагог. Народний художник України. Серед найвідоміших робіт: оформлення вистав "Ярослав Мудрий" І. Кочерги, "Король Лір" В. Шекспіра, "Дядя Ваня" А. Чехова, "Візит старої дами" Ф. Дюрренматта, "Тев'є-Тевель" за Шолом Алейхемом.
Розгорнути
Народилася Надія Кибальчич
(1878, с. Ясногород Житомирської обл. - 1914) - українська письменниця, перекладачка. Автор книжок "Поезії", "Дитячі оповідання", "Малий Ніно", "Спогади кота Сивка" та ін.
Розгорнути
Народився Василь Вовк-Карачевський
(1834, с. Дуболучівка Чернігівської обл. - 1893) - український громадсько-культурний діяч, публіцист, перекладач, Автор публіцистичних сатей, історичних досліджень ("Канів і його коротка історія"), перекладів праць М. Костомарова, М. Дашкевича, В. Антоновича.
Розгорнути