chrome firefox opera safari iexplorer

Унікальний Собор Олеся Гончара нарешті почали реконструювати. ВІДЕО

13 липня 2012 о 09:01

У Новомосковську розпочалася реконструкція унікального дерев'яного храму 18-го століття, якої чекали... 125 років.

Собор у стилі козацького бароко побудований без єдиного цвяха за часів останньої Січі. Саме його у своєму романі «Собор» описав Олесь Гончар.

Але ні краса, ні література не врятували храм від руйнування, йдеться у сюжеті ТСН (ВІДЕО).

Чотири з дев'яти веж Святотроїцького собору похилені. Нині їхня кривизна вже сягнула 22 градусів. Нахил у 25 градусів уже критичний, кажуть фахівці. Якщо і далі нічого не робити, куполи заваляться вже за 2-3 роки. «Це щастя, що вони хиляться якби всередину і ще тримаються, а якби хилились назовні, то уже б упали», — каже отець Володимир. Він був настоятелем храму останні 20 років.

Розповідає, що башти почали хилитися ще у 50-ті роки минулого століття. Вони тиснуть на стіни, рвуть покрівлю, і через це храм постійно заливає водою. Коли ж уже за Незалежності на проблему таки звернули увагу, врятувати церкву могла тільки масштабна реконструкція, коштів на яку місцева влада ніколи не мала. 

Парафіяни збирали гроші самі, але всі вони йшли на аварійні роботи, які трохи сповільнювали процес, але зупинити його були не здатні. «Причина — це підмочення ґрунтів, через це йде просідання, причину ж підтоплення потрібно з'ясовувати», — говорить головний інженер УКР НІІ «Держреставрація» Василь Тимкович. Наскільки критичним є просідання ґрунтів під собором, чи постраждав цегляний фундамент та дубові опорні балки, скільки їх треба замінити, щоб виправити нахил маківок, фахівці почнуть з'ясовувати найближчими днями.

Для цього навколо церкви встановлять підпірні конструкції та знімуть дерев'яну обшивку. Оплатити всі роботи обіцяє обласна влада.

На повну реконструкцію пам'ятки знадобиться 3 роки і 30 мільйонів гривень. Здійснюватимуть її професійні українські реставратори, які відновлювали дерев'яні церкви Західної України. На час ремонту служби у храмі не припинятимуть.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути