chrome firefox opera safari iexplorer

У Новомосковську горів оспіваний у знаменитому романі Олеся Гончара собор

16 січня 2014 о 11:14

Близько 9–ї години ранку задиміло під одним iз куполів Свято–Троїцького собору в Новомосковську Дніпропетровської області, того самого, оспіваного у знаменитому романі Олеся Гончара «Собор».

Уже через хвилин 40 пожежники локалізували загоряння. Однак надалі зіштовхнулися з неабиякими труднощами, пише Україна молода.

Річ у тім, що храм нині перебуває на реконструкції, і служба Божа у ньому не проводиться ще з 2012 року. Отож пожежним автомобілям було неможливо під’їхати ближче до собору. Довелося ставити три пожежні драбини, з яких вода подавалася перехресним способом. На жаль, майже повністю зруйнованою виявилася одна з бань — якраз у тій частині храму, де велася реконструкція.

Як повідомили «УМ» джерела у прокуратурі Дніпропетровської області, найвірогідніше, загорання сталося внаслідок того, що одну з бань оббивали металом, а знизу використовували для просушування електричний фен, від якого немовби й сталося коротке замикання.

Сам собор вважають унікальним. Збудований у 1775—1778 роках без жодного цвяха, вiн є одним iз небагатьох храмiв в Україні, створених у стилі українського (козацького) бароко. Собор у Новомосковську також входить до 100 найкращих дерев’яних споруд світу.

Розмови про реконструкцію храму тривали протягом багатьох років, бо навіть його бані почали хилитися, що було видно і неозброєним оком. І це не є дивним. Адже востаннє реконструкція собору проводилася ще у 1888 році.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути