chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд і ЮНЕСКО граються Лаврою і Софією

27 липня 2012 о 10:18

Якщо ЮНЕСКО виключить із Списку об’єктів Всесвітньої спадщини Києво-Печерську Лавру та Софійський собор, це призведе до їх негайної забудови.

Таку думку під час прес-конференції висловив голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Влада, не зацікавлена в тому, щоб в столиці збільшилась кількість пам’яток, визнаних ЮНЕСКО, оскільки їй це не вигідно. Адже, якщо Софію і Лавру виключити з охоронного списку ЮНЕСКО, то забудовників одразу отримають змогу забудувати весь центр Києва хмарочосами, який перестане бути охоронною зоною», — переконаний О. Бригинець.

Саме тому, вважає депутат, зважаючи на зневажливе ставлення влади до історичної спадщини, ЮНЕСКО хоче, але не може виключити зі свого списку Лавру і Софію, бо боїться, що після цього пам’ятки зруйнують.

«А українська влада може, але не хоче врятувати ці пам’ятки, тому що нікого не боїться: ні Бога, ні власного народу, ні ЮНЕСКО. На кожній сесії Київради ухвалюються рішення, які призводять до створення нових «гарячих точок»: то продають будинок із дозволом його перебудови, то виділяють ділянку для забудови в охоронній зоні і т.п.»- наголосив О. Бригинець.

Депутат зауважив, що з цієї з причини ні Кирилівська, ні Андріївська церква не входять до списку ЮНЕСКО. Хоча інші менш відомі та старовинні пам′ятки в Європі захищені цією організацією.

Розділи: Суспільство

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути