chrome firefox opera safari iexplorer

В українському музеї поселиться «Спляча красуня»

19 липня 2012 о 13:35
У «Національному художньому музеї України» проходитиме незвичний проект канадсько-українського художника Тараса Полатайка. Невідома Красуня «спатиме» в приміщенні музею протягом двох годин кожного дня з 22 серпня по 9 вересня.

У «Національному художньому музеї України» проходитиме незвичний проект канадсько-українського художника Тараса Полатайка. Невідома Красуня «спатиме» в приміщенні музею протягом двох годин кожного дня з 22 серпня по 9 вересня.

Щоб потрапити у зал, де спатиме Красуня, відвідувач має підписати наступну угоду: «Якщо я поцілую Красуню, а вона при цьому відкриє очі, я погоджуюся з нею одружитися».

У свою чергу, Красуня підпише таку угоду: «Якщо я при поцілунку відкрию очі, я виходжу заміж за цю людину».

Зараз організатори проекту вже влаштовують співбесіди для претенденток на місце Красуні. Серед вимог – «бути віком від 18 років, бути неодруженою, мати серйозний намір та щире бажання одружитися». Претенденток теж просять надсилати своє фото.

Нерв перформансу — у звабливості та страху фатального моменту. Відвідувач має добре подумати перед тим, як цілувати Красуню. Красуні ж доведеться вирішувати, чи настав для неї фатальний момент.

Виставка припинить роботу у момент, коли Красуня відкриє очі.

«Спляча Красуня» – новий проект українсько-канадського художника Тараса Полатайка, що буде показаний вперше.

Ідея проекту базується на старовинній історії, вперше записаній Шарлем Перро у 1697 році. У стислому викляді вона звучить так: "Красуня проклята спати 100 років, і буде пробуджена поцілунком Принца. Багато принців намагалося розбудити Красуню, але вдалося це тільки тому, який по справжньому її покохав. "

Проект здійснюється за підтримки Art Foundation of Alberta (Канада) та University of Lethbridge (Канада).

Тарас Полатайко народився в Україні. З 1989 живе і працює в Канаді та Нью Йорку. У 2002 представляв Україну на Бієнале Сан Пауло (Бразилія). Серед інших міжнародних форумів, на яких Полатайко представляв Україну та Канаду – Корейське Бієнале (Південна Корея, 2009) та Тель Авівське Бієнале (2011).

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути