chrome firefox opera safari iexplorer

Київських школярів перевірять на наркозалежність

28 серпня 2012 о 12:13

Кожна дитина шкільного віку має пройти обстеження у педіатра та отримати довідку про те, що вона не є наркоманом чи алкоголіком.

В одній зі столичних поліклінік вже місяць, як проводять такі обстеження. Пояснюють, що відповідне розпорядження дало Міністерство охорони здоров'я. Лікар зобов'язаний повністю оглянути і розпитати дитину. Присутність батьків при огляді обов'язкова, розповіла журналісту педіатр однієї з дитячих поліклінік столиці.

«Ми повинні до гола роздягти, але я розумію, як себе почуває дитина, яку роздягають до гола. Як уже старші, то я просто прошу показати вени пахові. Не обов'язково треба знімати все».

У разі відсутності підозр надається картка профілактичної роботи з учнями та їхніми батьками щодо виявлення факторів ризику алкогольних і наркотичних проблем.

За місяць лікар відмовила у довідці лише одній дитині. Хлопчик прийшов на огляд без батьків.

Тим не менше Міністерство охорони здоров'я спростувало інформацію про обов'язковий медогляд дітей шкільного віку для виявлення нарко- чи алкозалежності.

«У разі погіршення погіршення стану здоров'я чи виявлення певних проблем зі здоров'ям, до лікаря можуть звернутися батьки дитини. Якщо при огляді лікар помітив якісь ознаки чи симптоми — він може зробити внепланову перевірку дитини чи направити її до нарколога. Але жодного указу щодо обов'язкового медогляду дітей лікарем-педіатром не було затверджено», — пояснили у Департаменті материнства, дитинства та санаторного забезпечення.

За даними МОЗ, для учнів загальноосвітніх навчальних закладів передбачений ряд обов'язкових медичних обстежень, які раз на рік повинні проходити діти віком від 6 до 17 років. Відповідний наказ затверджено МОЗ ще від 16 серпня 2010 року і жодних змін до даного документу внесено не було.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути