chrome firefox opera safari iexplorer

Російська мова одержала статус регіональної в Одесі

13 серпня 2012 о 13:12

Міська рада Одеси на позачерговій сесії в понеділок, 13 серпня прийняла рішення, відповідно до якого російська мова одержала в місті статус регіональної.

За це рішення проголосували 73 депутати з 111 присутніх (разом в міськраді 120 депутатів). Документ прийнятий у рамках реалізації положень закону, що набув чинності, «Про засади державної мовної політики».

Під час обговорення проекту депутат ради Олексій Косьмін зазначив, що з 2003 року в українському суспільстві з'явився термін «мови національних меншин». «Основною умовою закону є наступне: для того, щоб регіональна мова потрапляла під умову закону, необхідно більше ніж 10% населення, які вважають мову рідною.

Відповідно до останнього перепису, в Одесі проживає більше ніж 10% населення, які рідною вважають російську мову», — сказав він. Косьмін додав, що прийнятий закон надає нові можливості міськраді для розвитку й збереження російської мови.

"Ухвалення рішення дасть змогу гармонізувати мовні відносини і надасть можливість вільного вибору мови міжнаціонального спілкування в місті, де протягом 200 років слово «Одеса» пишеться із двома «с», — додав депутат. Мер Одеси Олексій Костусєв у свою чергу заявив, що для 89% одеситів комфортніше розмовляти, читати й спілкуватися російською мовою.

«Немає ніяких сумнівів у тому, що це рішення підтримує переважне число одеситів», — сказав Костусєв. Одразу ж після ухвалення рішення сесія завершила роботу.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути