chrome firefox opera safari iexplorer

У Трускавці зруйновано пам'ятник Івана Франка

20 серпня 2012 о 15:22

У Трускавці напередодні святкування річниці від дня народження Івана Франка, в ніч із 19 на 20 серпня, погруддя Великому Каменяреві, що розташоване на роздоріжжі вулиць С. Бандери та І. Франка, впало з постаменту та розбилося вщент.

На місці події працює слідчо-оперативна група Трускавецького МВ ГУМВСУ у Львівській області під керівництвом начальника трускавецької міліції Івана Малиша.

За словами Івана Малиша, ще вночі патрульна машина проїжджала повз пам’ятник і нічого підозрілого видно не було.

Однією з версій, які розглядатиме міліція – падіння пам’ятника внаслідок руйнування матеріалів, з якого він був зроблений.

За останні два роки, це не перший випадок, коли у місті знищуються пам’ятники: самознищилося кілька скульптур у курортному парку, відпав шматок обличчя з пам’ятника Романові Різняку-Макомацькому, зникли у невідомому напрямку металеві руки Лукаша та Мавки, повідлітали пальці в Юзі.

Нагадаємо, з кінця липня навколо погруддя Івана Франка у Трускавці розгорівся скандал, пов’язаний з намаганням представників влади демонтувати пам’ятник Франку та встановити новий (у повний зріст) неподалік музею Михайла Біласа, на розі вулиць Т. Шевченка і С. Бандери.

Як тоді було повідомлено на офіційному сайті Трускавецької ради, «Бюст Івана Франка в Трускавці, що розташований на роздоріжжі вулиць С Бандери та І. Франка, не відповідає ні естетичним, ні містобудівним нормам. Крім того він вже зазнав руйнації. Оскільки не був виготовлений з природних матеріалів. Також засіданні містобудівної ради Трускавця скульптор Іван Самотоз та архітектор Василь Каменщик представили макет нової скульптури Каменяра в повний зріст і пропозицію щодо його розміщення на розі вулиць Т. Шевченка і С. Бандери між музеєм М. Біласа та екскурсійним бюро. В результаті широкого обговорення вирішено проект взяти за основу. Доопрацювати згідно внесених зауважень і представити на розгляд художньої ради керамічно-скульптурної фабрики. Після цього проект встановлення пам’ятника Іванові Франку буде виноситись на розгляд сесії міської ради».

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури