chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні спостерігають бум народжуваності у зрілому віці

10 серпня 2012 о 14:51

Для жінок материнство актуальне завжди. Якщо представниця чарівної статі має бажання народити дитя, ніщо не може стати для неї перешкодою, у тому числі й вік. Цю народну мудрість давно взяли на озброєння дами на Заході, а останніми роками їхній приклад почали наслідувати українки.

За даними Головного управління статистики, втричі збільшилась кількість жінок, які народжують після 35 років. Середній вік породіль сягнув 27 років, хоча донедавно становив 24.

Фахівці вважають, що це – загальноєвропейська тенденція, яка спонукає українок спочатку здобувати освіту, фінансову незалежність й лише після цього – думати про дітей.

Відома українська дизайнер Роксолана Богуцька донечку Меланію народила у 42 роки: дівчинці минув 1 рік і 3 місяці. Брат Остап старший від неї на 22 роки.

«Дітей народжують або дуже рано, або дуже пізно, – сміється Богуцька. – У мене так і вийшло. Сина народила у двадцять. Після цього вступила в Академію мистецтв й зайнялася творчістю. У такому віці люди ще не замислюються про те, чи зможуть приділити нащадку достатньо часу та дати все необхідне. По-справжньому відповідальне ставлення до дітей приходить після тридцяти…».

На думку модельєра, народна мудрість права: у молодості дитина – мов остання іграшка. Поки мама з татом юні, намагаються перекласти виховання на плечі дідусів та бабусь, адже у них – купа інших потреб та інтересів. Молоді люди хочуть зустрічатися з друзями, робити кар’єру, формувати соціальне становище… Після 35, коли є стабільність, виникає природне бажання мати дитину.

«Я мріяла про дочку. Чоловік також хотів дитину. Але завжди було багато роботи, тож свою мрію доводилося відкладати на потім. Ми разом – десять років, тривалий час не мали спільних дітей. Меланія – запланована та бажана дитина. Ми розуміли, що в такому віці існує ризик не завагітніти взагалі, але сподівалися на Бога…».

За словами пані Роксолани, вагітність у 20 та 40 років протікають по-різному, адже з віком стан здоров’я вже не той. Сина виносила без жодних ускладнень, а з дочкою було важко тому, що до самих пологів була завантажена роботою. Планувала народжувати самостійно, натомість в останній момент лікарі помітили зупинку серцебиття немовляти, тож довелося робити кесарів розтин.

Роксолана зауважує: те, що пологи після 35-ти омолоджують, – не міф. Мала дитина не залишає можливості постаріти, почуватися слабкою та хворою: «Коли під час прогулянок бачиш поряд із собою молоденьких мамусь, здається, ти з ними майже одного віку!».

Пані Любов з м. Ходорова Львівської області вперше стала мамою у 50 років. Зараз її сину Любомирчику півроку. Дитина була мрією всього її життя. Прожили з чоловіком Миколою у шлюбі 26 років. За цей час вона тричі вагітніла, але виносити немовлят не вдавалося – траплялися викидні. Подружжя не втрачало надії.

«Щодня благала Бога, аби дав дитинку… Хоча б малесеньку – як сірникова коробочка!» – згадує щаслива мамуся. Застосовували різні методи лікування, але все було марним, тож почали готувати документи на усиновлення, і… раптом удача усміхнулася! Незважаючи на немолодий вік, вагітність минула легко та благополучно. Тиск був завжди в нормі, жодної загрози викидня, жінка навіть не набрала зайвої ваги! Єдина проблема – так хвилювалася, що не спала вночі. Цей час використовувала для спілкування з дитятком: могла проговорити з ним до ранку. Наслухавшись від жінок страшних історій про завмирання плоду та викидні, постійно клала руки на живіт та благала синочка: «Тримайся!». Малюк з’явився на світ з допомогою кесаревого розтину, вагою 3 кг 600 г. та зростом 52 см.

За словами завідуючої пологовим відділенням 1-го міського комунального пологового будинку Світлани Верхівської, зараз спостерігається «бум» мамусь, яким за 35-ть. Щороку їхня кількість зростає. Більшість жінок народжують вперше.

Лікар зазначає, що це – свідоме пізнє материнство, адже мамочки старшого віку – відповідальніші. Сумлінно виконують всі рекомендації медиків, тож жодних ускладнень зазвичай не виникає. Вони готуються до вагітності, відвідують школи батьківства.

Більшість пацієнток народжують самостійно, пологи проходять благополучно. Якщо когось доводиться скеровувати на кесарів розтин, то не через вік. Оскільки на сьогодні медицина досягнула високого рівня, всі діти мають шанси народитися здоровими, незалежно від того, в якому віці мами приводять їх у світ.

«Наші жінки – сильні, їхній стан здоров’я навіть після сорока – цілком задовільний!» – зауважує лікар-гінеколог.

За спостереженнями пані Світлани, серед таких породіль трапляються жінки, які тривалий час не могли народити з медичних причин. Та основна частина все ж таки планує життя на західний манер: спочатку роблять кар’єру, налагоджують бізнес, а тоді вже – народжують.

Термін «стара породілля», який в радянські часи застосовували до жінок від 28 років, давно відмінили. «Якщо за кордоном народжує дама, якій під 40, – ніхто не дивується, адже це – нормальне явище. Жінка не може бути старою! – зауважує пані Світлана. – До того ж після пізніх пологів організм омолоджується на гормональному рівні».

Психолог Тетяна Черняк зазначає: те, що сучасні мами подорослішали, пов’язано зі змінами у ставленні до життя. Колись люди намагалися одружитися якомога раніше, щоб народити побільше нащадків і встигнути поставити їх на ноги. Кожна дитина сприймалася не просто як член сім’ї, а й додаткові робочі руки, від яких залежало благополуччя всієї родини.

Сьогодні люди живуть не лише за рахунок фізичної праці та й потреби – зовсім інші. Жінки мають можливість забезпечувати себе, тож не поспішають виходити заміж задля матеріального тилу.

До речі…

Чимало породіль «у віці» скаржаться, що лікарі не схвалюють їхнього бажання народжувати, лякають негативними наслідками, радять робити аборт. У такому випадку слід негайно змінювати гінеколога, адже є ризик виникнення розповсюдженого серед вагітних захворювання – ятрогенії. Це вид психогенного розладу, який виникає внаслідок неправильної поведінки медиків.

Для жінок, які бажають уникнути подібних проблем, з’явилася альтернатива – страхування вагітності. У такому випадку страхова компанія здійснює всі переговори з лікарями клінік та пологових будинків, забезпечуючи повний сервіс.

Коштує таке задоволення близько 1000 у.о.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути