chrome firefox opera safari iexplorer

Жінки залишаться на периферії української політики

01 серпня 2012 о 12:52

В українській політиці довіра до жінок-кандидатів, що бажають стати народними депутатами, поступово зростає, це підтверджують дослідження, каже керівник громадської організації «Гендерний центр» Оксана Ярош.

Водночас, останнє опитування, яке здійснив Український жіночий фонд, показало, що 60% виборців не вважають стать визначальним фактором і ще 24% опитаних відповіли, що саме чоловіки заважають жінкам займатися політикою, пише Deutsche Welle.

Дружин і коханок – в політику

Роль української жінки у виборах в цілому відображає стан українського суспільства, коли жінка робить найбільш рутинну роботу, а чоловіки – керують, каже виконавчий директор КВУ на Львівщині Оксана Дащаківська. Яскравим прикладом цього є виборчі комісії, де 80% жінок і 20 % — чоловіків, які ними керують.

Те, що жінки на цих виборах більше балотуються у мажоритарних округах, це добре, але присутність в оприлюднених партійних списках коханок і жінок політиків – це приниження ролі жінки, зазначає Дащаківська. І додає: «Тепер, щоб стати політиком, треба бути чиєюсь дружиною».

На її думку, багато жінок відмовляються від політики, бо не хочуть працювати з чоловіками, які сьогодні представляють політичні партії в Україні.

Стабільно «не жіноча» ВР

В українському парламенті лише 8% жінок, що є значно менше загальносвітового показника у 13 %.

Жодні прописані квоти про паритетність у партійних списках ситуації не змінять, зазначають експерти. Склад парламенту з часом сам зміниться, припускає Дащаківська. Але за умови, що регіональні партійні осередки очолюватимуть жінки.

Партії не зацікавлені брати у списки жінок, бо ними важче маніпулювати, вважає представниця ГО «Жіночі перспективи» Марта Чумало.

«Допоки парламент буде місцем вирішення великих бізнес-інтересів, корпоративних інтересів, доти там будуть одні чоловіки»,- додає Чумало. На цих виборах політичні партії широко практикують ставити жінок в ті мажоритарні округи, де шансів перемогти надто мало, кажуть експерти, де вже є кандидати з «великими грошима».

Відтак, для перемоги на окрузі жінки-кандидати потребуватимуть інформаційно-ресурсної допомоги і задля цього, жіночі організації мають об’єднатися, радять експерти.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути