chrome firefox opera safari iexplorer

Українські жінки заробляють на чверть менше за чоловіків

28 листопада 2012 о 15:10

Проблема гендерної рівності залишається актуальною для України, зокрема, різниця між зарплатою жінок та чоловіків у середньому становить 25%, низьким є й рівень представництва жінок у верхніх ешелонах влади.

Про це в ексклюзивному коментарі для кореспондента УКРІНФОРМу сказала кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Ганна Герасименко, акцентуючи увагу на важливості нещодавно ухваленої урядом Концепції Державної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2016 року.

«Якщо у 27 країнах Європейського Союзу, за даними Євростату, середня заробітна плата чоловіків на 17,2% перевищує середню заробітну плату жінок, то в Україні цей розрив у 2011 році наблизився до 25%», — констатувала Г.Герасименко.

Проте, за її словами, раніше така різниця була ще гіршою: «Порівняно з початком 2000-х років, в Україні відбулося певне скорочення розриву в рівні середньої заробітної плати чоловіків і жінок, що забезпечило наближення до кращих міжнародних стандартів».

Як повідомила експерт, високим залишається рівень професійної сегрегації зайнятого населення, що визначає зосередження жінок у менш престижних професіях, з нижчими рівнями оплати праці та обмеженим доступом до керівних посад у різних секторах економіки.

Найяскравіше явище «скляної стелі» щодо кар'єрного просування жінок простежується в системі державної служби. 

«За підсумками 2011 року частка жінок на рівні, де приймаються відповідальні державні рішення, становила лише 14%, в той час, як на нижчих рівнях державного управління, що формують досвідчений кадровий резерв — перевищувала 70%. Ще більш красномовні тенденції простежуються у складі вищих посадових осіб місцевого самоврядування: жодної жінки не було у складі керівників першої категорії та лише близько 10% становили жінки у складі керівників другої та третьої категорій посадовців», — зазначила Г.Герасименко.

Окремо зупинилася вона й на представництві жінок у парламенті.

«Частка жінок серед народних депутатів Верховної Ради не перевищувала 8% протягом усього періоду незалежності. За цим показником країна наразі поступається не лише середньосвітовому рівню — 19,8% станом на травень нинішнього року, а й окремим державам ісламського світу: 27% — в Афганістані, 26% — у Тунісі та 25% — в Іраку», — сказала експерт, наголосивши, що вирішення цих проблем залишається актуальним завданням державної політики, «особливо у контексті прийняття країною зобов'язань з досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття до 2015 року, однією з яких є забезпечення гендерної рівності в суспільстві».

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути