chrome firefox opera safari iexplorer

60 із 300 фільмів, які покажуть на «Молодості», — українського виробництва

18 вересня 2012 о 13:30

Цього року міжнародний кінофестиваль «Молодість» матиме гучне відкриття — 20 жовтня в Національній опері, а фестивальними локаціями, як завжди, стануть столичні кінотеатри «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама», «Київська Русь» та «Кінопалац».

Фільм–відкриття буде німим — це сатирична комедія 1929 року українського режисера Миколи Шпиковського «Шкурник», яка отримала славу першої стрічки, забороненої більшовицькою владою. «Шкурник» — це авантюрне роуд–муві, в центрі якого звичайний київський обиватель — Аполлон Шмигуєв. У громадянську війну цей безпринципний персонаж постійно змінює політичні переконання, аби вийти сухим із води. «Він знятий у фарсовій манері — це ґротескова комедія, — розповідає директор кіноархіву Національного центру Довженка Іван Козленко. — Але насправді це пасквіль на радянську владу. Фільм настільки вибивається зі всього обсягу тогочасних пропагандистських агіток, що за ним можна затвердити статус справді талановитого твору». Гостям «Молодості» стрічку Шпиковського покажуть у супроводі симфонічного оркестру, що виконуватиме твори, спеціально написані для фільму.

Традиційно конкурсна програма фесту складатиметься із секцій «Студентські фільми», «Короткометражні фільми» та «Повнометражні фільми». Позаконкурсна ж обіцяє спектр французьких, німецьких, скандинавських та російських стрічок (останні були відібрані на основі співпраці з російським кінофестивалем «Кінотавр»). Так, на Фестивалі фестивалів на глядачів чекатимуть титуловані за останній кінорік стрічки, зокрема скандальний фільм–призер цьогорічного Венеціанського кінофестивалю «П’єта» Кім Кі Дука, «Полювання» датського режисера Томаса Вінтерберга, що отримав приз за найкращу чоловічу роль у Каннах. Серед запланованих ретроспектив організатори обіцяють потішити фільмами Мілоша Формана, Богдана Ступки, Алена Роб–Гріє. У спеціальній секції «Синергія» (синтез кіно та сучасного мистецтва) покажуть ретроспективу фільмів корифея постмодернізму в кіно канадця Артура Лібсета.

Також відбудуться всеукраїнські прем’єри документального фільму Крістофера Кеннеллі «Пліч–о–пліч» (про історію і технологічний процес цифрового та фотохімічного створення фільму), спродюсованого Кіану Рівзом, та стрічки Кевіна МакДональда про відомого ямайського виконавця Боба Марлі. Ще одна прем’єра, що обіцяє бути цікавою, — Кіра Муратова особисто завітає на фестиваль, аби представити свою останню роботу «Кінопроби. Однокурсники».

Загалом організатори нарахували близько 60 українських конкурсних стрічок. Зокрема, стрічка Дар’ї Онищенко «Істальгія» братиме участь в основному конкурсі. Фільм було знято в українсько–німецько–сербській копродукції. Зйомки відбувались у Києві, Мюнхені та Белграді. «Істальгія» — це три новели, об’єднані спільним сюжетом. «Я вважаю, що це вже наша перемога — молодий український фільм буде присутнім у такому профільному, старому, мудрому українському фестивалі», — заявила голова Державного агентства України з питань кіно Катерина Копилова. У короткометражному конкурсі участь візьме цьогорічний призер фестивалю в Локарно — стрічка Мирослава Слабошпицького «Ядерні відходи».

Незмінним залишиться і національний конкурс, до якого ввійдуть стрічки українського виробництва 2011—2012 років. «Думаю, що ми порадуємо вас багатьма фільмами, які здебільшого зроблені за державної підтримки. Це дуже приємно, адже свідчить про позитивні зміни у вітчизняному кінематографі», — зазначив генеральний директор «Молодості» Андрій Халпахчі.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути