chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві вперше за 80 років пройде виставка картин Малевича

04 вересня 2012 о 13:41

У національному культурно-мистецькому та музейному комплексі Мистецький Арсенал, який ще недавно приймав першу київську міжнародну Бієнале, почалася підготовка до грандіозної події — виставки робіт уродженця Києва, автора знаменитого «Чорного квадрата» Казимира Малевича.

Як повідомляє Сегодня з посиланням на гендиректора комплексу Наталію Заболотну, картини знаменитого експресіоніста приїдуть до Києва з різних музеїв світу.

«Уже проводимо переговори з музеями. Це буде друга виставка робіт Малевича на його батьківщині, в Києві. Перша, тільки уявіть, була в 1929 році (очевидно, мається на увазі єдина персональна виставка Малевича в Києві, що пройшла в лютому-травні 1930-го, — ред.)», — зазначила Заболотна.

Довідково

Художник-авангардист, основоположник супрематизму Казимир Северинович Малевич народився в 1879 році в Києві в сім'ї вихідців з Польщі. Пізніше сім'я Малевичів жила в селищах на Поділлі, Харківщині та Чернігівщині.

Казимир був старшим серед 14-ти дітей, з яких всього дев'ятеро дожили до зрілого віку. Малювати навчився в 15 років, коли мати подарувала йому фарби. У 17 років вступив до Київської рисувальної школи, через рік, у 1896-му, коли сім'я переїхала до Курська, почав працювати креслярем в управлінні залізниці.

У період свого життя в Росії художник кілька разів мав намір переїхати до Києва, але вдалося це лише в 1928 році, коли він рятувався від переслідувань НКВС.

Два роки, до 1930-го, викладав у київському художньому інституті. Влада ставилися до митця з підозрою, тому перша і єдина персональна виставка Казимира Малевича в Києві, що проводилася в лютому-травні 1930 року, була розкритикована.

Восени того ж року майстер був арештований і доставлений в ленінградську в'язницю як «німецький шпигун»; в ув'язненні пробув три тижні. До кінця життя художник потрапив в практично повну соціальну ізоляцію.

Помер у 1935-му у віці 56 років — у злиднях, після важкої хвороби. Похований під Москвою, в дачному селищі Немчиновка.

У Києві не збереглося будівель, в яких проживав і навчався художник, проте зберігся костел Св. Олександра на вул. Костьольній, 17, де в 1879 році Малевича хрестили.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути