chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд за рахунок населення хоче погасити зовнішню заборгованість

10 вересня 2012 о 10:42

Уряд за рахунок населення хоче погасити зовнішню заборгованість.

Вже найближчим часом українці зможуть вкладати кошти у валютні казначейські зобов'язання (КЗ) уряду, пише «Комерсант-Україна».

Минулого тижня уряд доручив Мінфіну випустити папери загальним обсягом 200 млн доларів.

Як і передбачалося, термін обігу КЗ, що випускаються в документарній формі, становитиме два роки, а номінальна вартість – 500 доларів.

Зобов'язання будуть випущені по черзі двома рівними серіями A і B.

Продаж, виплата доходу та погашення будуть здійснюватися у валюті випуску в готівковій або безготівковій формі.

Кожна облігація містить чотири піврічних купона, дохід за якими становить 23 долари, що відповідає 9,2% річних.

Це вище середньої прибутковості за банківськими доларовими депозитами, яка, за даними Українського індексу ставок за депозитами фізичних осіб, зараз становить 8,12% річних.

За даними компанії «Простобанк консалтинг», прибутковість вище цього рівня зараз пропонують лише 19 банків, які в основному відносяться до групи середніх.

Розміщенням зобов'язань буде займатися Ощадбанк, що має саму розгалужену філіальну мережу — майже 5,86 тис офісів, який зможе залучати до цього процесу інші установи.

Громадянам не доведеться платити комісію за послуги — винагороду Ощадбанку за розміщення, обслуговування та погашення цих паперів у розмірі 0,5% від номінальної вартості реалізованих зобов'язань буде виплачувати Мінфін.

Ощадбанк зможе також викуповувати у фізосіб належні їм КЗ на договірних умовах за ціною не нижче номіналу і перепродавати їх потім іншим інвесторам.

Кошти населення можуть бути направлені на погашення зовнішніх боргів держави.

Експерти ж вважають термін обігу держпаперів занадто тривалим.

Вони сумніваються, що інвестори зможуть їх легко продавати, так як Ощадбанк не зобов'язаний викуповувати ці папери.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути