chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні стартував фестиваль короткометражних фільмів «Кіномедіа»

19 вересня 2012 о 12:00

У Києві розпочався третій щорічний фестиваль короткометражних фільмів «Кіномедіа». Стрічки, представлені на фестивалі, висвітлюють діяльність журналістів, ведучих, рекламістів та усіх інших, хто пов’язаний із роботою у сфері медіа. Організатори та учасники фестивалю кажуть, що таким чином вони намагаються привернути увагу суспільства до проблем сучасної масової комунікації і таким чином спробувати їх вирішити. Однак експерти стверджують, що стан українських медіа залежить, перш за все, не від громадської активності, а від політики нинішньої влади.

Іван Гавриляк, переможець минулорічного фестивалю «Кіномедіа» у номінації «Кращий анімаційний фільм», сам працює журналістом. Його пластиліновий короткометражний мультфільм називається «Як це було» і розповідає про найпоширенішу хворобу усіх медіа – подвійні стандарти.

Якщо проблеми медіа, а особливо таких, як українські медіа, підіймати і обговорювати, то комусь спаде на думку їх вирішувати
Іван Гавриляк

«Цікаво, що саме зараз ця тема актуальна, як ніколи, про вибори, про усі ці мітинги. Про те, як людям відверто пишуть неправду. Тим не менш, медійники – це ті ж самі люди і вони теж можуть припускатися помилок, і не завжди свідомо. Якщо проблеми медіа, а особливо таких, як українські медіа, підіймати і обговорювати, то комусь спаде на думку їх вирішувати», – вважає Іван Гавриляк.

Захист свободи слова та утвердження ролі медіа у розбудові демократичного суспільства – саме такі завдання організатори фестивалю прагнуть реалізувати за допомогою кіно, розповідає виконавчий директор Незалежної Асоціації телерадіомовників Катерина М’ясникова.

«Наші учасники порушують різні проблеми. Це проблеми якісної журналістики, це проблеми того, що віртуальна реальність і медіа-реальність замінює, власне, реальність. Наприклад, у нас є досить іронічні і цікаві роботи про Інтернет», – каже вона.

Зміни в медіа залежать від змін у парламенті – експерт

Медіа-експерт Тетяна Котюжинська переконана, що попри те, що українське  суспільство усе більше уваги звертає на стан засобів масової інформації, прогнози щодо розвитку медіа в Україні здебільшого негативні.

Перед виборами дуже складно давати будь-які прогнози. Але якщо посилатися на загальні тенденції, що склалися у світі, то безумовно, ці прогнози негативні. Ми спостерігаємо пожовтіння новин
Тетяна Котюжинська

«Перед виборами дуже складно давати будь-які прогнози. Але якщо посилатися на загальні тенденції, що склалися у світі, то безумовно, ці прогнози негативні. Ми спостерігаємо пожовтіння новин. Якщо ж дивитись на останні дії правлячої партії у парламенті, то ми побачимо, що вона намагається діяти за російським та білоруським сценарієм. Важко говорити про позитивні зміни в медіа, поки ми не бачимо позитивних політичних змін», – розповідає вона.

З іншого боку, є також і  позитивні тенденції щодо розвитку нових технологій та формування активності громадських організацій, каже експерт.

Короткометражки покажуть не лише у столиці

У рамках фестивалю відбудуться кінопокази та відкриті лекції. Зокрема, цього року організатори сподіваються, що деякі майстер-класи читатимуть французькі журналісти. Усі події проходитимуть не лише в межах столиці. Так, наприклад, кінофестиваль спільно з мережею книгарень «Є» влаштує покази найкращих робіт «Кіномедіа» за попередні роки у різних містах України. Лекції також читатимуть у регіонах, зазначає Катерина М’ясникова.

Фестиваль «Кіномедіа» підтримує молодих режисерів, а тому подати роботу на конкурс фестивалю може будь-хто. Переможців визначатимуть у чотирьох номінаціях: анімація, документальне, ігрове та експериментальне кіно. Нагородження відбудеться у грудні цього року.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути