chrome firefox opera safari iexplorer

Ювілейний 20-й міжнародний фестиваль гуцулів відбувся в Україні

24 вересня 2012 о 13:14

Ювілейний 20-й міжнародний фестиваль гуцулів відбувся на Прикарпатті. Цьогорічне свято зібрало рекордну кількість учасників і гостей. Побували там і наші кореспонденти.

Найстаріший учасник 20-го міжнародного фестивалю — 88-річний майстер капелюхів Василь Юсипів. Він побував на усіх гуцульських зібраннях. Щоразу чоловік привозить головні убори, які робить власноруч. Пенсіонер бідкається - нині такі вже не в пошані.

Василь Юсипів, учасник фестивалю: "Я то дуже люблю і всіляко борюся, аби то носили, але тепер-ка то не дуже хочуть. Раніше гуцули жили бідніше, так не було, лише один ряд покладе і все".

Натомість, інший учасник фестивалю — Іван Маджурак — дідівського вбрання не цурається. Каже, на свята з родиною завжди так одягається.

Іван Маджурак, учасник фестивалю: "Це є тут штані, а це — кресаня, а це — пасок вирізьблений".

Традиційний фестиваль гуцулів проводять на Прикарпатті. Для святкування ювілейного — 20-го — обрали містечко Верховина. Цьогоріч там побувала рекордна кількість учасників та гостей — понад півтори тисячі людей.

Василь Гондурак, голова Верховинської РДА: "Жителі Верховинського, Путильського та Рахівського районів деколи встидалися сказати — «я гуцул». Тепер ми гордо носимо те, що ми діти гуцульські нашої держави".

Ще звучить трембіта на цьогорічному фестивалі, а організатори вони вже будують плани наступного, 21-го свята українських горян. Для зустрічі обрали Путилу Чернівецької області.

Джерело: 5 канал
Розділи: Новини культури

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути