chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні київському Будинку вчителя виповнюється 100 років

05 жовтня 2012 о 16:13

5 жовтня, міський Будинок учителя святкуватиме 100-річний ювілей. З нагоди відзначення поважної дати та Дня працівника освіти у стінах пам’ятки архітектури національного значення відбудуться зустріч голови КМДА Олександра Попова з керівниками установ позашкільної освіти Києва, презентація проекту реставрації будівлі-ювілярки та святкова концертна програма для школярів за участю гуртківців Київського палацу дітей та юнацтва. Про це УННповідомили у прес-службі КМДА.

Нагадаємо, що 5 жовтня 1912 року у будівлі сучасного Київського міського будинку учителя було урочисто відкрито Педагогічний музей. Це приміщення знакове. Воно було споруджено за проектом відомого київського архітектора П.Ф. Альошина для розміщення в ньому Педагогічного музею. Примітно, що просвітницька господа будувалася саме за кошти меценатів та педагогічної громади Києва. Цей будинок працював як великий науково-методичний центр. Крім залів для експозиції  в Педагогічному музеї були і фахова бібліотека, читальний зал, спеціальні кабінети для демонстрування навчальних посібників і приладів, виставка педагогічної літератури, велика аудиторія для проведення масових заходів за участю представників різних освітніх товариств. Тут діяли також літні курси вчителів, читалися лекції для викладачів та вихованців вчительського інституту і вчительської семінарії.

Саме у цьому освітянському домі у квітні-серпні 1917 року проходили І та ІІ Всеукраїнські вчительські з'їзди. А 7 листопада 1917 року в залі Педагогічного музею було урочисто відкрито Українську академію педагогічних наук (УАПН). У приміщенні музею працювало Бюро Всеукраїнської вчительської спілки, головою якого була Софія Русова.  У цьому ж будинку працювала і новостворена Українська державна академія мистецтв.

Крім того, саме у цих стінах діяла Центральна Рада – перший національний уряд України у буремних 1917—1918 роках. Саме тут приймалися доленосні Універсали, які проголошували суверенність нашої держави.

У квітні 1990 року освітяни проголосили на своєму зібранні створення Творчої Спілки вчителів України. Будинок вчителя став центром і міжнародних педагогічних зв’язків. Тут було створено Міжнародний педагогічний клуб європейських столиць, до його складу увійшли, зокрема, керівники освіти Афін, Варшави, Москви, Баку, Софії, Мюнхена, Лондона, Парижа і Києва.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути