chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відсвяткували 141 річницю з дня народження Івана Піддубного. ФОТО

07 жовтня 2012 о 11:54

6 жовтня 2012 року вже другий рік поспіль на Мамаєвій слободі вшанували  світлу пам’ять найсильнішої людини планети минулого тисячоліття — Івана Максимовича Піддубного. Цього року 8 жовтня минає 141 рік від дня народження українського чемпіона чемпіонів.

Саме з цієї нагоди, Козацька Спадкова Духовна Республіка на «Мамаєвій Слободі» спільно із Фондом Миколи Томенка «Рідна Країна» вже вдруге  провели козацьке родинне свято «Україна – країна найсильніших людей».

Цього дня у святкуванні взяли участь відомі українські спортсмени та почесні громадські діячі: Заступник Голови Верховної Ради та Голова Фонду «Рідна країна» Микола Томенко, директор Центру народознавства «Козак Мамай» Костянтин Олійник, Заступник голови Комісії Київради з питань сім'ї, молоді та спорту Дмитро Андрієвський, перший олімпійський чемпіон незалежної України В'ячеслав Олійник, дворазовий чемпіон світу та Європи Денис Готфрид, Заступник голови Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос» Мирослав Грабовецький.

Під час відкриття свята Микола Томенко зазначив, що було вирішено славу величі Піддубного та правду про його життя рознести по всій Україні, а не лише на Черкащині, де він народився. «Тому ми зібралися тут, на Мамаєвій слободі, щоб пошанувати нашого великого земляка і покзати, що й согодні  українські спортсмени сильні духом люди, які пропагують українську державу та продовжують гідну справу Івана Піддубного», — зауважив він.

Також Микола Томенко поінформував, що його Фонд «Рідна країна» дарує гіпсове погруддя Івана Піддубного в село Богодухівка, що на Черкащині (варто зазначити, що народився український силач в селі Красенівка, але свого часу його сім'я перебралася в Богодухівку і він  проживав там поки не  поїхав на заробітки).

Свято розпочалося з урочистого молебеню в козацькій церкві Покрова Пресвятої Богородиці, де цього дня зібралося чимало   киян та гостей міста.

Усіх присутніх порадували показовим виступом найкращого на Євроазійському континенті каскадерського кінного козацького підрозділу під орудою Наказного Отамана Олега Юрчишина.

В цей день у честь Івана Піддубного козаки дали залп із гармат.

Окрім того гості спостерігали показові виступи та бої кращих українських представників класичної та вільної боротьби, гирьового спорту, важкої атлетики. Чимало аплодисментів зірвали юні українські богатирки, які своїми тендітними руками підіймали вагу у 130 кг.

А далі найцікавіше чикало на малечу, яка з нетерпінням обступила показовий майданчик та активно вболівала за українських спортсменів. Спочатку всіх охочих закликали спробувати свою майстерність у лазінні по стовпі, де на самому вершечку їх чекали чудові призи від Фонду Миколи Томенка та «Спортмайстера».

Також кожен зміг спробувати себе у майстерності ходіння на ходулях, перетягуванні каната, підійманні гирь. Після закінчення змагань на звання найсильніших та найспритніших переможцям вручили спортивні подарунки.

Нагадаємо, що є  історичним фактом, що впродовж 50 років Івана Піддубного ніхто не міг побороти у відкритому єдиноборстві. Проте, його здолали великодержавні російські комуністи.

У 1949 році Іван Піддубний змушений був проміняти всі свої нагороди на шматок хліба, однак помер від штучної голодної смерті та був похований у російському місті Єйськ, що на Кубані.

«Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути