chrome firefox opera safari iexplorer

«Ломали не лише тіло й душу, але і мову» — видали спогади очевидця Голодомору

12 листопада 2012 о 14:42

Видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га» опублікувало мемуари колишнього українського селянина Дмитра Гойченка (1903—1993), який останні роки життя провів у Сполучених Штатах. Книга носить назву «Красный апокалипсис: Сквозь голодомор и раскулачивание».

«Це унікальні свідчення про страшні часи радянської колективізації та Голодомору в Україні (південно-східні області, Одеса, Київ та Київщина). На відміну від художніх творів Барки чи Багряного, в історичній мемуарній літературі практично не збереглося настільки детальних, як у цій книзі, описів людиноненависницького комуністичного режиму», — сказано в анотації до видання.

Рукописи були виявлені 1994 року в еміґрантському архіві Сан-Франциско.

Директор видавництва Іван Малкович закликає читачів детально ознайомитися з книгою, щоб не пропустити деталей:
«У книжці багато коментарів та приміток Павла Проценка. Описаний весь життєвий шлях Дмитра Гойченка, тому не потрібно поспішати, читач дізнається про всі події. Рукописи були абсолютно випадково знайдені в американському архіві, довго встановлювали їхнє походження, кому вони належать. Їх опубліковали вперше у Москві 2006 року, але малим накладом».

До слова, спогади Гойченка є першою книгою, яку «А-ба-ба-га-ла-ма-га» видало російською мовою.

«Дуже страшні рукописи насправді, і читати їх страшно, — додає пан Малкович. — Вони написані російською мовою. Ми вирішили видати їх мовою оригіналу, оскільки дуже цікаво дослідити мову тексту — українізми, які там зустрічаються. Там видно як ломають не лише тіло й душу, але й мову».

«Автор цих безцінних свідчень, сам родом із селян, волею долі опинившись у лавах войовничих гнобителів свого стану, робив успішну кар'єру. Належачи до партійно-радянської номенклатури, він володів різнобічною інформацією про становище в суспільстві. Поступово прозріваючи, Гойченко напружено вдивлявся і аналізував усе побачене й пережите. Це зробило його мемуари справжньою енциклопедією трагічного українського буття епохи Голодомору», — зазначають видавці.

Ольга СКОРОХОД, Gazeta.ua

Джерело: Gazeta.ua