chrome firefox opera safari iexplorer

Стартувала громадська акція зі вшанування пам’яті жертв Голодомору

10 листопада 2012 о 15:06

Члени Громадського комітету зі вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років на засіданні в Києві ухвалили план заходів на 24 листопада – День пам’яті жертв Голодомору-геноциду.

Про це УНІАН повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

Як зазначається в повідомленні, 24 листопада в Києві біля Національного меморіалу пам’яті жертв Голодоморів, в усіх обласних центрах України та 32 країнах світу пройдуть пам’ятні заходи до 79-х роковин Голодомору.

В рамках загальнонаціональної акції «Запали свічку пам’яті» мільйони українців запалять свічки у своїх вікнах.

«Цьогорічна громадська кампанія має на меті, насамперед, розповісти про тих, хто в роки геноциду рятував співвітчизників від страшної смерті. Долі цих людей нагадують нам, що героїзм можливий завжди», — підкреслив історик, член Громадського комітету Володимир В’ятрович.

Учасники Громадського комітету наголосили, що без знання таких праведних людей-доброчинців у часи Голодомору національна пам’ять про цей злочин проти українського народу буде неповною.

Як зазначається в повідомленні, цього року за сприяння Громадського комітету опубліковані два нові видання. Перший в Україні підручник з історії геноцидів ХХ століття доцента Львівського національного університету імені І. Франка Андрія Козицького вийшов у вересні. Найближчим часом побачать світ рукописи Дмитра Гойченка «Червоний апокаліпсис: розкуркулювання та голодомор».

Також, за даними Центру досліджень визвольного руху, незважаючи на цензурування Міністерством освіти підручників історії, відомі українські науковці проведуть серію Уроків пам’яті для школярів і студентів, присвячених подіям 1932—1933 років.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути