chrome firefox opera safari iexplorer

Оприлюднено рейтинг відкритості сайтів державних органів

27 листопада 2012 о 13:05

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) склав і оприлюднив рейтинг відкритості 56 сайтів центральних органів виконавчої влади. Рейтинг будується на результатах моніторингу, проведеного в лютому-серпні 2011 року.

Як зазначається у повідомленні організації, найвищий коефіцієнт інформаційної відкритості було присвоєно сайту Міністерства охорони здоров'я України www.moz.gov.ua: 80,81%, а найнижчий — сайту Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України www.dkusv.gov.ua: 4,3%.

Лише 16 сайтів мають рейтинг відкритості вище 50%. Два органи влади, з числа досліджених, досі не мають власних офіційних веб-сайтів.

«Завданням моніторингу було визначити, чи можуть громадяни швидко та зручно отримати повну та якісну інформацію про діяльність органів влади, — сказала керівник проекту ІРРП, медіа-юрист Людмила Панкратова. — Методологія моніторингу передбачає оцінювання 224 параметрів на повноту, актуальність, навігаційну доступність».

 telekritika.ua


 telekritika.ua

Відповідають технічним вимогам на рівні вище 70% 44 досліджені сайти, що складає 80% від загального числа сайтів, що підлягали моніторингу.

 telekritika.ua

Більшість сайтів не містять повної інформації про витрачання бюджетних коштів. Зокрема, 41 сайт (75% від загальної кількості) має коефіцієнт повноти інформації про витрачання бюджету нижче 50%. На всіх сайтах відсутні відомості про систему обліку публічної інформації, обов'язковість оприлюднення якої передбачена п. 5 ч. 1 ст. 15 та ст. 18 Закону «Про доступ до публічної інформації».

 telekritika.ua

За результатами моніторингу ІРРП готує рекомендації щодо покращення роботи веб-сайтів, які будуть направлені кожному з органів влади, сайти яких досліджувалися, та оприлюднені на сайті ІРРП.

Як повідомляє організацію, у 2012 році вона проведе аналогічний моніторинг з метою відстеження динаміки інформаційного наповнення веб-сайтів центральних органів виконавчої влади.

Параметри моніторингу розроблено згідно з вимогами, що визначаються законами «Про доступ до публічної інформації» і «Про інформацію»; Концепцією розвитку електронного урядування в Україні, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.12.2010 р. № 2250-р; Порядком оприлюднення в мережі інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 04.01.2002 р. № 3.

Моніторинг проведено за сприяння Національного фонду підтримки демократії (National Endowment for Democracy), США.

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП, www.irrp.org.ua) — неприбуткова громадська організація, заснована у серпні 2006 року, яка сприяє розбудові громадянського суспільства шляхом розвитку професійних, життєздатних та плюралістичних ЗМІ в Україні.

«Телекритика»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути