chrome firefox opera safari iexplorer

Рада може обмежити повноваження спецпідрозділів міліції

14 листопада 2012 о 09:13

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який пропонує обмежити повноваження спецпідрозділів міліції під час охорони громадського порядку, пише Коммерсантъ-Украина.

Зокрема, таку пропозицію вніс народний депутат Геннадій Москаль (НУ-НС), який аргументував таке рішення тим, що після виборів було зафіксовано масове використання Беркута. За його словами, варто залучати до роботи спецназ лише для підтримки порядку на об'єктах і територіях, які мають особливе значення для народного господарства або постраждалих в результаті стихійного лиха або екологічних катастроф. «У Первомайськ було стягнуто весь міліцейський „звіринець“ — і Беркут, і Грифон, і Барс! Який це тоді вільний вибір при людях в масках, з автоматами і собаками? При Гітлері і Франко і то вибори були вільнішими! Тому співробітників міліції необхідно вивести з політичного процесу», — заявив політик.

Водночас, глава прес-служби МВС Володимир Поліщук упевнений, що під час виборів Беркут виконував тільки свої обов'язки і може залучатися в місцях масового скупчення людей. «В основному тактика їх дій така: вони шикуються в шеренгу і розділяють полярні політичні сили, аби ті не зчепилися», — розповів чиновник. Однак депутати поки не упевнені щодо підтримки даного законопроекту, а регіонал Василь Грицак звинуватив Москаля в популізмі. «Якщо порушується громадський порядок, відбуваються несанкціоновані мітинги, і це все загрожує життю та здоров'ю людей, то застосовувати спецпідрозділи можна і навіть потрібно, як це робиться у всьому світі. Нехай пан Москаль зачекає, поки для внесення правок до закону у нього з'явиться 226 голосів „за“ у парламенті», — зауважив нардеп. При цьому учасники акції Україна без Кучми, а саме глава київської міської організації УНА-УНСО Ігор Мазур упевнений, що потрібно створювати нові служби, куди потрібно «відбирати в такі структури людей з вищою юридичною освітою, які спостерігали б за законністю і порядком під час будь-яких масових акцій». «Влада Януковича тримається саме на багнетах Беркута, бійці якого ламають руки і вибивають зуби учасникам опозиційних мітингів. Тому режим не піде на будь-які реформи в цій сфері», — наголосив опозиціонер.

Нагадаємо, як заявив Віктор Янукович учора на нараді голів силових структур, нове видання Кримінально-процесуального кодексу стане значною подією на шляху європейської інтеграції.