chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві знову руйнують старовинний будинок у заповідній зоні

12 листопада 2012 о 11:25

Невідомі особи 11 листопада взялися руйнувати дах будинку по вул. Десятинній, 5, який знаходиться на території двох заповідників – «Софія Київська» і «Стародавній Київ».

За словами місцевих мешканців, на місці цього будинку планується звести житлово-офісний комплекс з підземним паркінгом, повідомив активіст громадської організації «Збережи старий Київ» Ігор Луценко.

«Люди зняли металеве покриття з даху і почали розбирати дерев’яну основу та крокви. Це все простояло більше 150 років, а тепер вивозиться в невідомому напрямку», — сказала місцева жителька Діна Герцрікен.

За її словами, в жовтні тут проклали теплотрасу з трубами великого діаметру та з великим тепловим навантаженням.

«Це свідчить про наміри будівництва велетенського будинку, який своїми об’ємами пригнітить всю навколишню існуючу історичну забудову», — стверджує Герцрікен.

«Незважаючи на відсутність дозволу на початок будівництва, воно вже фактично почалося. Крім прокладання теплотраси та руйнування даху, було також зрізано багаторічні дерева», — додала вона.

Активізацію діяльності з руйнування будинку мешканці пов’язують із своїми численними зверненнями до державних органів. Вони писали до президента, прем’єр-міністра, міністра культури, інспекцію архітектурно-будівельного контролю, управління охорони культурної спадщини.

«Ми хочемо, щоб рішення Київради були скасовані і будинки повернуті в комунальну власність міста. Адже таке будівництво на Старокиївській горі є актом вандалізму і зганьбить на багато років державу Україна та її керівництво в очах всього цивілізованого світу», — стверджують мешканці.

Як відомо, будинки по вул. Десятинній, 3 та 5 були передані у 2002 році Українській православній церкві Київського патріархату для експлуатації й обслуговування адміністративних і господарських приміщень.

Але указом Черновецького в 2007 році цільове призначення земельної ділянки було змінено і дано дозвіл на проектування та будівництво комплексу будівель адміністративного, житлового та господарського призначення з підземним паркінгом.

Однак, так як будинки знаходяться на території заповідників, то дозвіл на забудову відповідно до чинного законодавства має надати Верховна Рада. Також повинні пройти громадські слухання.

До того ж на місці планованого підземного паркінгу знаходиться пам’ятка історії державного значення  — фундаменти палацу князя Володимира – хрестителя Русі.

Фото Катерини Цибенко

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути