chrome firefox opera safari iexplorer

У Києво-Печерському заповіднику презентували книгу Оксани Прокоп’юк «Київська митрополія: топографія посвят»

01 листопада 2012 о 23:03

31 жовтня у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбулась презентація книги провідного наукового співробітника музейної установи, кандидата історичних наук Оксани Прокоп’юк «Київська митрополія: топографія посвят. Реконструкція реєстру храмів за відомостями про церковнослужителів (1780–1783)».

В основі книги – публікація реєстру-реконструкції храмів Київської митрополії, здійснена на підставі відомостей про церковнослужителів (1780–1783 рр.).

У виданні вперше комплексно та на інформаційно-статистичному рівні аналізуються посвяти храмів Київської митрополії, а також вперше картографовано територію Київської митрополії та складено карти найбільш популярних храмових посвят.

Книгу гостям заходу представив Генеральний директор Заповідника Любомир Михайлина.

«Вже стало доброю традицією, що у Заповіднику ми постійно презентуємо наукові праці наших співробітників, – зазначив пан Михайлина. – Сьогодні вашій увазіпропонується нове видання– книга нашого провідного науковця Оксани Борисівни Прокоп’юк під назвою «Київська митрополія: топографія посвят». Попереднє знайомство з цією книгою дає підстави говорити, що вона є доволі серйозною подією у науковому житті не лише нашого Заповідника, а й України. Вона побудована на потужній джерельній базі, у ній представлені значні картографічні матеріали».
Гендиректор Заповідника побажававтору творчого натхнення і нових видань, а книзі – швидко знайти свого читача.

За словами Оксани Прокоп’юк, задум взятись таку грандіозну наукову працю виник під час роботи у Центральному державному історичному архіві України у місті Києві.

«Тоді мені стало зрозуміло, що можна здійснити таку велику реконструкцію і відновити реєстр храмів Київської митрополії на кінець ХVІІІ ст. А це відкривало нові можливості для подальших досліджень на тему домінування культів, – розповідає авторка. – До реєстру, який пропонується у книзі, увійшло 973 храми.Було виявлено домінування трьох найбільш відомих посвят – святителю Миколаю Мірлікійському, святу Покрови Пресвятої Богородиці, архангелу Михаїлу. Якщо говорити про групи посвят, то серед них найбільше богородичних».

Далі, за словами Оксани Прокоп’юк, потрібно було картографувати всі ці храми. Для того, щоб це зробити, вперше була створена адміністративно-територіальнакарта Київської митрополії. А вже на основі цієї карти вдалося зробити карти посвят, які є ілюстраціями до книги.

Авторка стверджує, що дана робота не носить монографічного характеру. Це, швидше, науково-довідкове видання, яке надалі слугуватиме для написання нових робіт на дану тематику.

«Найбільшим моїм сподіванням є те, що цей матеріал дасть поштовх до подальшого дослідження тематики релігійності, культів святих і т.д. Тобто дозволить краще і глибше дослідити барокову релігійну свідомість населення Гетьманщини», – говорить вона.

Книгу «Київська митрополія: топографія посвят» можна придбати у книжкових крамницях на території Києво-Печерського заповідника. Її вартість складає 40 грн.

Детальну інформацію можна отримати за тел.: (044) 254–52-65

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути