chrome firefox opera safari iexplorer

Українців лякають значним підвищенням цін і тарифів після виборів

05 листопада 2012 о 09:11

Щойно зачинилися двері виборчих дільниць, як Україною відразу майнули чутки про подорожчання хліба. Очманілий від виборчих баталій народ в це повірив. На ранок другого дня в багатьох крамницях він справді побачив нові цінники і кинувся купувати. Влада визнала, що паніку спровокували столичні продавці. Київхліб опосередковано, через когось, заявив, що може бути подорожчання хліба, йдеться у сюжеті ТСН.

Столичний хлібний монополіст наплював на стурбованість суспільства і нічого пояснювати не став, тим самим підігрівши ажіотаж. Отямившись, і урядовці і продавці почали заявляти, що підстав для подорожчання продукту номер один немає. Їх заяви спростували виробники-фермери. На їхню думку подорожчання хліба потрібне і буде в межах 10%. Після виборів економіка майже звільняється від політичного тиску. Уряд уже не стримуватиме ціни штучно, вони формуватимуться винятково за економічними законами.

Хліб — лише вершина айсберга. Уже найближчим часом у зоні ризику опиняться товари тривалого користування: побутова техніка, автомобілі — насамперед, імпортні. Одразу після виборів гривня подешевшала, а курс долара зріс. Цього тижня він досяг трирічного максимуму — 8 гривень 19 копійок. Востаннє такий високий курс був у листопаді 2009 року.

Національний банк штучно тримав рівень гривні до виборів, аби не вдарити по рейтингу влади, але існують й інші причини втрат грошей: Падіння цін на сталь на світових ринках, а, отже, втрата експорту; Висока ціна на російський газ, за який платимо валютою; Проблеми співпраці з МВФ, а, отже, нестача зовнішніх валютних кредитів. Гривня продовжить падіння, хоча й не різке — так кажуть експерти-оптимісти.

Утім, фахівці радять і тримати депозити і брати кредити в гривні — банки поки що дають прийнятні відсотки. Тут інтереси і громадян, і банкірів, і політиків збігаються. Утім, українська економіка диктує суворі перспективи.

Нестримувана передвиборною кампанією, влада вимушена найближчим часом піднімати комунальні тарифи, на думку експертів . Олена Білан, головний економіст інвестиційної компанії пояснює: «Все ж таки їх доведеться підвищувати, рано чи пізно. Довго так тягнути не можна.

Такі низькі ціни на газ та опалення не можуть підтримуватися. Можливо, не цього року, а на початку наступного, коли закінчиться опалювальний сезон, але підвищення цін буде, і я думаю, що воно складе не менше 20%».

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути