chrome firefox opera safari iexplorer

Україну внесли до переліку країн, в яких є цензура

14 листопада 2012 о 10:30

Міжнародний інститут преси (МІП) вніс Україну до переліку країн, в яких є цензура, тиск на ЗМІ та проблеми зі свободою слова, йдеться у листі від організації, пише Коммерсантъ-Украина.

«У зазначених державах спостерігаються загрозливі прояви цензури, регулярні напади, вбивства і арешти журналістів... Незважаючи на поліпшення ситуації після „помаранчевої революції“ 2004 року, стан свободи слова погіршився після обрання президентом Віктора Януковича у 2010 році — зріс економічний тиск на ЗМІ і переслідування незалежних медіа», — наголошується в доповіді.

За даними організації, в такий список також увійшли Білорусь, Угорщина і Туреччина. Що стосується України, то для внесення в список показовими подіями стали внесення законопроекту про кримінальну відповідальність за наклеп та загальна ситуація у співпраці ЗМІ та влади.

Також експерти помітили, що в список потрапила Білорусь через пресинг на журналістів під час акцій протестів у 2010 році на виборах президента. «Журналісти регулярно стикалися з насильством і переслідуванням через критику уряду, особливо Олександра Лукашенка, а також висвітлення таких тем, як вибух на станції метро в Мінську в 2011 році», — зазначили в МІП.

Крім того, Туреччина опинилася в списку через велику кількість ув'язнених журналістів (близько ста осіб), а в Угорщині знайдені проблеми в законодавстві щодо ЗМІ.

Варто зазначити, що експерти з українських медіа здивовані такою оцінкою від інституту.

«Це не дуже адекватна оцінка — на відміну від Туреччини і Білорусі, у нас не заарештовують і не вбивають журналістів, а плюралізм думок все ж таки присутній. Західні спостерігачі бачать, що влада все більше намагається тиснути на пресу і швидше за все заздалегідь намагаються звернути увагу на існуючі та майбутні проблеми в цій сфері», — підкреслила директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

Як повідомлялося 24 жовтня, міжнародна організація Репортери без кордонів стурбована станом свободи інформації в Україні. Вони вважають, що ситуація зі свободою слова в Україні за останні півроку погіршилася.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути