chrome firefox opera safari iexplorer

З початку року цензура у ЗМІ зросла на 30%, — «Репортери без кордонів»

15 листопада 2012 о 18:02

З початку 2012 року цензура у засобах масової інформації Україні зросла на 30%.

Про це повідомила в ході прес-клубу представник міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк, передає кореспондент УНН.

«Цензура зросла з початку року на 30%... Кількість побиття журналістів в цьому році зросло у два з половиною рази…А протягом 3-х місяців передвиборчої кампанії було зафіксовано більше 150 перешкоджань роботі журналістів», — розказала Оксана Романюк.

Водночас, наголосила експерт, спостерігається підйом журналістської солідарності.

«Із початку вересня 4 журналістки заявили публічно про те, що вони відмовляються працювати в умовах цензури. Кілька тижнів тому 6 редакторів інформагентства „УНІАН“ публічно заявили про цензуру і їхня заява стала першим офіційним доказом існування в Україні політичної цензури, а саме заборони на вживання в негативному контексті імені Президента. Це перше свідченні із 2004 року, яке є офіційним доказом того, що в Україні існує цензура», — розказала О.Романюк.

Також вона вважає, що українська журналістська спільнота у порівнянні із іншими пострадянськими країнами є дуже консолідованою і готовою до дії

«І це дає нам шанс і надію, що ми зможемо з цим якось боротися і відстоювати свої права», — додала вона.

Нагадаємо, двох журналістів агентства УНІАН оштрафували на 200 гривень за статтю «На Банковій пікет: Януковичу принесли чобіт з ялинкою». Після цього менеджмент УНІАН оперативно заборонили вживати ім'я Януковича в негативному контексті.

Дії менеджерів УНІАН засудила Незалежна медіа-профспілка України — як акт грубого порушення трудового законодавства, адже фінансові санкції — не що інше, як порушення закону і зловживання владою.

Джерело: УНН
Розділи: Суспільство