chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні знову починаються проблеми з поверненням депозитів

28 листопада 2012 о 10:21

Вкладники банку «Таврика», який відноситься до групи середніх, не можуть забрати з фінустанови свої депозити.

Проблеми відчувають також ті громадяни, які мають зарплатні або карткові рахунки у даній фінустанові — їм банкомати видають максимум по 100 грн.

"У моєї дружини термін депозитного договору з цим банком закінчився 24 листопада, сума невелика, 15 тис. грн, але грошей досі не видали, обіцяють, що розрахуються пізніше. Але коли — не кажуть, бо на активи банку нібито накладено арешт. Таких як ми, багато ", — розповів клієнт банку Михайло Семенович, пише «Сегодня».

В банку не приховують, що мають труднощі і заявляють, що за рішенням НБУ не можуть залучати депозити фізосіб і працювати з цінними паперами.

Інформоване джерело в банківських колах повідомило, що «Таврику» банкрутити не будуть, Нацбанк видасть їй до 500 тис. грн рефінансування (дешевий кредит під 7,5-8,5% річних), що допоможе пережити труднощі.

На користь цього говорить і поновлення виплат за зарплатними рахунками. На думку джерела видання, зараз у схожій ситуації перебувають близько 50 середніх і невеликих банків.

Через спад в економіці впав попит на кредити з боку виробників, тому малі банки поступово перетворюються на «фінансові пірамідки» — щоб повернути з відсотками раніше залучені гроші населення (основне джерело активів), вони беруть нові депозити під все більш високі відсотки (26 % річних і більше).

Це означає, що видані ними кредити подорожчають до 30% і вище, що робить такі банки неконкурентоспроможними в порівнянні з великими банками.

Наступний крок — їх банкрутство та ліквідація, адже у Нацбанку на всіх рефінансування навряд чи вистачить.

Зі свого боку? фінансовий аналітик Ігор Шевченко впевнений, що системна криза малих банків можлива лише у випадку, коли всі вкладники одночасно прийдуть за своїми грошима, а це малоймовірно, якщо не сіяти паніку.

«Малим банкам важче, ніж великим, але становище стабілізується, їм треба пережити грудень. Така ж ситуація була в кінці 2010-11 років і ніякої кризи банків не відбулося. З січня-лютого ставки опустяться до 19-20%, почнеться реальне кредитування економіки», — вважає він.

Населенню експерти радять не «вестися» на обіцянки високих відсотків за депозитами, а краще віддати гроші на зберігання у великий банк, нехай і під менші відсотки. А також — перевіряти, чи є банк учасником Фонду гарантування повернень вкладів.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути