chrome firefox opera safari iexplorer

Гривня стала найдорожчою валютою у світі

28 вересня 2012 о 14:40

Дефіцит гривні перетворив її в найдорожчу валюту планети. Моторні європейці поспішають заробити на українському диві нескромні дивіденди, пише журнал Корреспондент у свіжому номері.

Видання констатує, що Україна встановила світовий рекорд за рівнем депозитних ставок. Ніхто в світі не пропонує таких високих відсотків за національну валюту, як українські банкіри.

За даними порталу deposits.org, середня ставка в країні за депозитними вкладами досягає 18,5% річних, в той же час як у Бангладеш і Шрі-Ланці цей показник не перевищує 12,5%, а в неспокійній М'янмі він зупинився на позначці 11%. У найстійкіших економіках світу відсотки узагалі за українськими мірками мікроскопічні: наприклад, у Німеччині — 1,4%, в США — 1,05%, у Швейцарії — 0,125%.

Корреспондент пояснює, що щотижня грати на підвищення депозитних ставок українські банки змушені не від хорошого життя. До 26% річних за вклади в гривні — це вже не сенсація, а повсякденність. Надвисокими ставками на вклади вітчизняні банки намагаються поповнити виснажені запаси гривні та іноземної валюти.

За спостереженнями заступника голови правління Єврогазбанку Романа Горбачова, нестача гривні посилює і сезонний спад ділової активності.

«Традиційно в літній період приплив вкладів фізосіб знижується. Бізнес теж працює не так активно. Щоб уникнути проблем з платоспроможністю, банки змушені залучати депозити, плавно підвищуючи ставки», — каже фінансист.

Депозитна гонка привернула гроші не тільки українців, але й іноземців, пише журнал, і уточнює, що вони охоче вкладають гроші в українські банки, дохідність яких значно вища, ніж у фінустановах Європи.

Зі свого боку, Національний банк вчасно піймав потрібну хвилю і з осені дозволив нерезидентам України ввозити в країну інвалюту без вказівки джерела походження коштів.

«Зараз серед клієнтів українських банків можна знайти чимало іноземців, і це добре, але головне, щоб потім банки змогли заплатити за тими відсотками, які вони обіцяють», — говорить Олександр Сугоняко, голова Асоціації українських банків.

Протягом нинішнього літа, за даними НБУ, обсяг вкладів іноземців зріс на 14%, з 29,7 млрд до 34 млрд грн. При цьому, незважаючи на такий приплив грошей ззовні, Сугоняко впевнений: штучний дефіцит гривні є прямим доказом зростання тиску на нацвалюту.

Водночас банки борються за клієнта, пропонуючи йому неймовірно високі ставки за депозитними внесками у гривні. Захоплені цим змаганням, банкіри підвищили планку до 25-26%. А, наприклад, у VAB Банку винесли на ринок надзвичайно солодку пропозицію — 29% річних.

Журнал констатує, що такими високими бонусами українці дивують увесь світ. Як розповіли Корреспонденту в інформаційно-аналітичному агентстві Thomson Reuters, середня ставка депозитів для фізосіб в Україні, розрахована за результатами дослідження в 20 найбільших вітчизняних банках, — 18% річних у гривні.

Різниця в ставках на вклади в гривні та інвалюті призвела до виникнення явища, яке в банківському співтоваристві охрестили депозитним туризмом, додає Корреспондент.

Як працює схема депозитних турів для іноземців в Україну, а також чому гривня може впасти до долара, і чого варто побоюватися українцям, читайте у свіжому номері журналу Коррепондент від 28 вересня.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути